dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Byggerier i København skal fremover bestå svanetesten

Svanemærket eller tilsvarende certificering bliver obligatorisk for større københavnske byggerier.
27. JUN 2020 11.24

KØBENHAVN: Københavns Borgerrepræsentation har besluttet, at fremtidige byggerier og renoveringer for over 20 mio. kr. skal være certificerede med Svanemærket, DGNB eller tilsvarende.

DGNB-certificering er en internationalt anerkendt kvalitetsvurdering af bæredygtigt byggeri, og den er blandt andet hæftet på store rådhusbyggerier i Skanderborg og Middelfart.

Beslutningen indebærer, at alle kommunens nybyggerier til mere end 20 mio. kr. fremover enten skal certificeres med Svanemærket eller DGNB Guld – og at almene boliger samt kommunale og almene renoveringer til mere end 20 mio. kr. skal certificeres med Svanemærket, DGNB Sølv eller tilsvarende. Beslutningen er en del af kommunens nye strategi for bæredygtigt byggeri.

- Københavnerne kan glæde sig til endnu mere svanemærket byggeri, og hele landet kan glæde sig over, at Københavns Kommune på den måde er med til at sætte endnu mere skub i den bæredygtige udvikling indenfor byggeriet. Vi håber, at mange flere kommuner vil følge med og også stille krav om certificeret byggeri, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Dobbelt så mange svanebyggerier på to år

Antallet af svanemærkede byggerier i Norden er de seneste to år mere end fordoblet. Dermed er der nu mere end 12.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden – og mere end 22.000 nye er på vej.

- For dem, der skal bruge bygningerne, er det en ren gevinst, at de er svanemærkede. Vi hører fx fra Gladsaxe Kommune, at personalet i de svanemærkede daginstitutioner oplever et langt bedre indeklima. Og samtidig gavner en effektiv byggeproces og et reduceret energiforbrug både klima og økonomi, siger Martin Fabiansen.

Et svanemærket byggeri er blandt andet kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og -logbog samt høj byggeteknisk kvalitet via gennemgang af uvildig tredjepart. Svanemærkets tilgang fremmer både cirkulær økonomi og reducerer klimabelastningen.

De første svanemærkede almene boliger er allerede under opførelse på Amager, hvor der snart vil stå 66 svanemærkede almene familieboliger klar til indflytning i Urbanplanen.

MG