FREDERICIA / FREDERIKSHAVN: I april strandede to krydstogtskibe i Fredericia og Skagen Havn. Begge skibe måtte holde motorerne kørende, så de kunne generere strøm til de flere hundrede besætningsmedlemmer, der sad i karantæne ombord. Men med motorerne i tomgang blev der udledt sundhedsskadelige partikler fra skibene i de næsten fire uger, hvor skibene lå til kaj. Det skriver Kommunen.dk.
De to krydstogtskibe har dog mindsket udledningen af partikler markant, mens de har ligget til kaj. Både Fredericia og Skagen Havn vidste inden ankomsten, at skibene ville komme til at ligge ved kajen måneden ud. Alligevel blev der ikke igangsat miljøvurderinger af skibene.
Det var havnene dog heller ikke forpligtet til. Ifølge den danske miljølovgivning skal industrivirksomheder, der forurener betydeligt, miljøvurderes og miljøgodkendes af en myndighed. Men loven omfatter ikke krydstogtskibe.
Rune D. Rasmussen, der er direktør i ADP, som er et kommunalt ejet aktieselskab, der driver erhvervshavnen i Fredericia, pointerer, at skibet har været langt væk fra bebyggelse. Han mener desuden ikke, at man som havn skulle have igangsat en miljøvurdering af skibet.
- Vi laver ikke en miljøvurdering, hver gang der kommer et skib ind. Vi har næsten 1.700 skibsanløb om året. Vi overholder reglerne fra myndighederne, og det må være det, som vi kan gå ud fra. Havnen er en infrastruktur, der har modtagepligt. Så vi tager imod skibene, og så sejler de igen, siger han.
Abonnenter kan læse hele historien på Kommunen.dk.
Læs også historien om lovgivningen, og hvordan kommunerne ifølge en miljøorganisation løber fra deres moralske ansvar.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.