Opfordring om at indberette borgere, der formodes at være smittet med coronavirus, og som udviser bekymrende adfærd, er blevet fjernet igen fra Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside. Det bekræfter styrelsen i en pressemeddelelse.
Opfordringen har ellers stået på styrelsens hjemmeside de seneste dage, efter at Folketinget hastebehandlede en lovpakke med en række ændringer af epidemiloven.
Muligheden for at indberette andre borgere fjernes efter aftale med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), oplyser styrelsen.
- Efter aftale med ministeren er der nu lukket ned for muligheden for på styrelsens hjemmeside at 'anmelde' risikofyldt adfærd hos andre borgere med henblik på overvejelser om udstedelse af eventuelt påbud til enkeltpersoner, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed.
I en mail til Ritzau svarede styrelsen tirsdag formiddag på, hvorfor den gav borgere mulighed for at indberette hinanden. På det tidspunkt, var opfordringen endnu ikke fjernet.
- Det er Folketinget, der har truffet beslutning om en række ændringer i epidemiloven. Beslutningen er truffet med henblik på at forebygge spredning af coronavirus, skrev styrelsen.
På Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside fremgik det, at borgere opfordres til at indberette det til styrelsen, 'hvis du er bekymret over adfærden hos en person, som du ved er smittet eller som du formoder kan være smittet med coronavirus'.
'Til den ekstreme side'
Borgerne skulle således udfylde et skema med oplysninger, der skulle sendes som sikker post gennem e-Boks til Styrelsen for Patientsikkerhed. Styrelsen ville efterfølgende gennemgå oplysningerne.
'Sagsbehandlere med blandt andet lægefaglige og juridiske kompetencer gennemgår alle henvendelser. Hvad der skal ske i den enkelte sag, vil bero på en konkret vurdering. Det er vigtigt at understrege, at der kun gives påbud, der er nødvendige for at forebygge spredning af coronavirus,' skrev styrelsen tirsdag formiddag.
Ændringerne i epidemiloven har blandt andet givet sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke en række nye beføjelser under coronavirussets indtog i Danmark.
Nana Cecilie Halmsted Kongsholm, der er postdoc ved Københavns Universitet og har forsket i tillid i det danske sundhedsvæsen, vurderer, at den nu fjernede opfordring var til 'den ekstreme side'.
- Det er overvejende negativt og til den ekstreme side. Det socialiserer noget, der burde være givet i samfundet i forvejen, og risikerer i den grad at højne den mistanke, man kan have til sine medmennesker og til sundhedssystemet.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.