Ny bagatelgrænse giver bredbånd bedre vilkår på Sjælland

Region Sjælland har som én ud af to regioner skabt fælles kommunale retningslinjer, der skal nedbringe sagsbehandlingstiden og spare både kommuner og teleselskaber for tusindvis af sagsbehandlinger.

SJÆLLAND: Sagsbehandlingen for gravetilladelser skal skæres markant ned, og komplicerede krav på tværs af kommuner skal ensartes.

De 17 kommuner i Region Sjælland har nemlig sammen med organisationerne Teleindustrien og Dansk Energi opdateret kommunernes fælles retningslinjer for teleselskabers opsætning af master og nedgravning af bredbånd. Det skal bane vejen for hurtigere udbredning af mobil- og bredbåndsdækning.

Sjælland er regionen med den dårligste dækning, og både borgere og teleselskaber har oplevet vanskeligheder med lange sagsbehandlingen af de mange graveprojekter. Men det skal nye tiltag rette op på.

Med de nye og opdaterede retningslinjer bliver der blandt andet indført en bagatelgrænse på ansøgninger om gravearbejde. Hvis det drejer sig om et stykke på under ti meter, der skal graves, skal selskabet ikke længere ansøge om det. Selskaber skal altså ikke længere vente på, at hver sag for hver tilkobning af en husstand på en villavej bliver godkendt.

Selskabet skal blot følge en eftermeldelsesanordning, hvor de sørger for at orientere kommunen og fotodokumentere før og efter gravearbejdet. Det kommer til at have stor betydning for sagsbehandlingen i både kommuner og hos teleselskaber, mener Thomas Woldiderich, branchechef i Dansk Energi.

- Det betyder simpelthen, at man sparer noget sagsbehandlingstid i kommunen og også noget arbejde ude hos bredbåndsudbyderne, så de ikke skal sidde og udfylde tusindvis af sager, siger han.

Bredbånd og mobildækning kender ikke kommunegrænser
Men regionens arbejde med at skabe fælles retningslinjer har ikke kun stor betydning for de teleselskaber, der leverer bredbåndsløsninger. Opsætningen af telemaster har også været vanskelig, når kommuner med vidt forskellige krav og procedurer har skullet sagsbehandle for masterne, der sender signalet ud over flere kommuner. Det er positivt, at Region Sjælland har arbejdet med fælles retningslinjer og nu opdaterer dem for at ensarte ansøgningerne, mener Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien.

- Man kan se andre steder i landet, hvor man ikke har sådan nogle politikker, der ender det med, at vi kan have sagsbehandlingstider på mange år for opsætning af en enkelt mast. Det oplever vi altså ikke længere i Region Sjælland, siger han.

Det får både organisationen Teleindustrien og Dansk Energi til at håbe, at andre kommuner og regioner vil indføre lignende fælleskrav.

- Det betyder, at vi når længere. Allerede i dag kan vi se, at der bliver etableret mere digital infrastruktur, end der ville have gjort, hvis de ikke havde haft de her fælles retningslinjer. Region Nordjylland har gjort noget lignende, men det burde være en inspiration for kommuner i hele landet at lave denne her type retningslinjer, siger Jakob Willer.

Det mener Thomas Woldiderich fra Dansk Energi også:

- Det er klart Region Sjælland, der er gået forrest med fælles retningslinjer. Der er mange kommuner, der har forskellig praksis. Og der er ingen grund til, at de hver især opfinder den dybe tallerken. Hvis den er opfundet i én kommune, så kan den anden kommune jo også lære af det, siger han.

Se flere stillinger
Nyhedsbrev