
En mild vinter sidste år betød, at saltsprederne var mere i garagen end på vejene, og det gav det laveste saltforbrug siden 2000, hvor man indførte den nuværende opgørelsesmetode.
Sidste år blev der bare brugt 27.328 ton salt mod 58.700 ton på en normal vinter.
Også snerydningen satte bundrekord. Snerydderne kom kun ud af garagen i årets første vintermåneder, og det er første gang siden 2007, at snerydderne holdt helt stille i vintermånederne op mod nytår.
I alt foretog Vejdirektoratets entreprenører blot 20 timers snerydning pr. 100 kilometer spor i 2019 mod 181 timer på en normal vinter.
Også i Ringkøbing-Skjern Kommune, der er landets geografisk største kommune, står saltspredere og sneplove stille.
- Vi har ikke fået slidt meget på snerydningsmateriellet indtil videre, og saltlagrene er pænt fyldte, siger fagchef Lone Rossen.
Mens vinteren er fattig på frost og sne, har den til gengæld budt på store mængder vand. De mandskabstimer, kommunen har sparet på snerydningen, er således blevet brugt på at bekæmpe vandmasser.
- Vi har haft nok at gøre med at rydde grøfter og grave ekstra kanaler, så vandet bedre kan afledes, siger hun.
Og noget tyder på, at vintrene også fremover bliver mere våde end kolde.
- Vi er i hvert fald begyndt at betragte vores vinterkonto som en nedbørskonto til den her del af året, siger Lone Rossen.
Vejdirektoratet har ansvaret for vintertjenesten på statens veje i Danmark, der består af knap 4.000 kilometer motorveje og de større hovedlandeveje.
Vintervagten overvåger vej- og vejrsituationen og bekæmper glatføre på statsvejene og sørger for, at der blivet saltet og ryddet sne, hvis det vurderes, der er risiko for glatføre. Vejdirektoratets strategi er at salte præventivt, dvs. at statens veje som udgangspunkt saltes, før de bliver glatte.
ibs / Ritzau
Vinterfakta:
- På en normal vinter har Vejdirektoratet udkald til saltning gennemsnitligt 107 gange, og der bliver brugt 58.700 ton salt.
- Udkald til saltning betyder det antal udkald, der har været på Vejdirektoratets ruter landet over. Et udkald svarer til, at der har været kaldt ud på samtlige ruter én gang.
- Vinteren i Vejdirektoratet varer fra oktober til maj, hvor Vintercentralen overvåger vejenes temperaturer hele døgnet.
- Vejdirektoratet har cirka 250 saltspredere og cirka 600 sneplove, som kan gå i aktion.
Kilde: Vejdirektoratet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.