DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Ring 5-modstandere gør endnu et forsøg på at lægge planen i graven
Demonstration mod Ring 5 Syd Køge Nord Station, da højhastighedsbanen fra Ringsted til København blev officielt indviet i maj.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Ring 5-modstandere gør endnu et forsøg på at lægge planen i graven

Taktisk opdeling i to beslutningsforslag, for syd og for nord.
12. DEC 2019 15.17

En bred tværpolitisk gruppe af lokalt valgte folketingsmedlemmer gør nu et nyt forsøg på at få skrinlagt planerne om Ring 5-motorvejen. Det sker i form af to beslutningsforslag i Folketinget, et for den sydlige del og et for den nordlige.

Linjeføringen har været arealreserveret i flere årtier, men møder både opbakning og modstand i de berørte kommuner. Initiativet nu udspringer af FV19-valgkampen, hvor De Radikale og Dansk Folkeparti fandt hinanden  i en fælles modstand, skønt DF tidligere er sprunget fra lignende initiativer.

Opdelingen i  to beslutningsforslag for henholdsvis syd og nord denne gang er ifølge TV2 Lorry taktisk bestemt, 'fordi vi tror, det giver en bedre chance for at opnå et flertal', siger Martin Lidegaard (R), der er blandt forslagsstillerne og valgt i Nordsjællands Storkreds.

Liselott Blixt (DF), også blandt forslagsstillerne og valgt i Sjællands Storkreds, supplerer med, at 'det er en fin idé at gøre det på den måde, for hvis ikke nord bliver til noget, så bliver syd heller ikke til noget', siger hun til TV2 Lorry.

Trods den taktiske opdeling af forslagene og trods bredden i gruppen bag, har forslagsstillerne det problem, at de ikke umiddelbart ser ud til at kunne få et flertal med sig. Både Socialdemokratiet, Venstre og Liberal Alliance er imod at droppe planerne om Ring 5, skriver TV2 Lorry.

De to beslutningsforslag er ikke helt identiske. 'Folketinget pålægger regeringen at ophæve arealreservationerne i den sydlige/nordlige del af den såkaldte Ring 5-transportkorridor', hedder det i dem begge, men nord-teksten rummer desuden eftersætningen 'og definitivt opgive planerne om en Ring 5-motorvej gennem Nordsjælland.'

Personkredsene bag beslutningsforslagene er heller ikke helt de samme. De Radikale og Danske Folkeparti lader sig repæsentere af lokalt valgte, i syd foruden Liselott Blixt er det Zenia Stampe (R) og Kathrine Olldag (R), og i nord foruden Martin Lidegaard er det Kristian Hegaard (R) og Morten Messerschmidt (DF). I nord er også Mai Villadsen (EL) og Mette Abildgaard (K) blandt forslagsstillerne, mens Henning Hyllested (EL), Anne Valentina Berthelsen (SF), Susanne Zimmer (ALT) og Mette Thiesen (NB) står bag begge beslutningsforslag.

 

Se beslutningsforslagene for Ring 5 syd og Ring 5 nord.