30 fungerende vandmøller tilbage - nu er den smukkeste fundet
Foto: Historiske Huse / YouTube

30 fungerende vandmøller tilbage - nu er den smukkeste fundet

Børkop Mølle mellem Vejle og Fredericia vandt konkurrencen om at blive Danmarks Smukkeste Vandmølle.

Med 19 pct. af stemmerne har Børkop Mølle i Vejle Kommune vundet konkurrencen om at blive 'Danmarks Smukkeste Vandmølle', oplyser foreningen Historiske Huse.

Børkop vinder blandt 17 kandidater fra hele landet - et par procenter foran 2. pladsen Tadre Mølle i Lejre og 3. pladsen Blåbæk Vandmølle i Faxe Kommune. Konkurrencen skulle blandt andet sætte fokus på de udfordringer, som vandmøllerne står over for. Der er kun cirka 30 fungerende vandmøller tilbage, og af dem er flere truet af vandløbsomlægninger, der tager vandet og skader møllerne.

Konkurrencen er støttet af Realdania og Brebølfonden.

Møllen er en af Danmarks få fungerende møller, som blandt andet producerer mel og gryn. Møllen kan lave 13 forskellige produkter – udelukkende med vandkraft.

- Vi er meget beærede over at blive kåret som Danmarks Smukkeste Vandmølle. Det er et skulderklap til de frivillige, der er omkring møllen, og den fornemmel titel kan forhåbentligt også få flere til at komme og se møllen. Samtidig tror vi, at det kan fungere som en løftestang i forhold til at skaffe fondsmidler til restaurering af møllen. Og så er det vigtigt, at konkurrencen får sat fokus på de få fungerende vandmøller, vi har tilbage i landet - og udfordringerne med at vedligeholde dem og sikre nok vand til at holde møllehjulene i gang, siger Jørgen Jensen, medlem af Børkop Vandmølles Venner.

Tæt kapløb og intens spænding
Hos organisationen Historiske Huse er der glæde over den nyvundne interesse for møllerne, idet over 10.000 danskere har stemt på netop deres favorit i konkurrencen.

- En konkurrence skal jo udpege én vinder, selv om alle 17 vandmøller har gjort sig fortjent til hæder. Det er fantastisk, at der er ejere og frivillige, der kæmper for, at vi har fungerende møller, som kan fortælle den enestående historie om vores brug af vandkraft gennem 1.000 år. Børkop Mølle er en værdig vinder med smukke fredede bindingsværkslænger i idylliske omgivelser, to fantastiske møllehjul og et fuldt fungerende mølleri, siger Birthe Iuel, Præsident for Historiske Huse.

Danmarks Smukkeste Vandmølle drives som restaurant og kursussted, men fordi møllen stadig er i drift, forarbejder foreningen Børkop Vandmølles Venner økologisk korn på stedet. I mølle-butikken kan man købe 13 forskellige produkter som økologisk mel, byggryn og valset korn – udelukkende fremstillet ved vandkraft.

Den smukke gamle mølle blev brugt til at male mel, men der var også en valkemølle til at forarbejde klæde. De bygninger, man ser i dag, menes at være opført omkring år 1830. Børkop Vandmølle er i dag fredet.

  • I 1950’erne foretog Nationalmuseet en registrering, der viste, at der har været omkring 3.000 vandmøller i Danmark.
  • I dag er der cirka 300 tilbage – men kun omkring 30 er funktionelle møller.
  • 56 danske vandmøller er bygningsfredede
  • 12 har fået en udvidet fredning, der dækker fx mølledam, mølleløb eller stensatte brinker.
Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt