Forkert cpr-registrering kan have påvirket udligningen

En oprydning af cpr-registre finder tusindvis af udrejste borgere. Det kan have påvirket kommunernes tilskud, skriver DR.
14. NOV 2019 9.46

Oven på en oprydning af kommunernes cpr-registre er der fundet 3.351 personer, der for længst er udrejst af kommunerne. Det kan have givet rod med tilskuddene til kommuner og personernes adgang til ydelser. Det skriver DR baseret på tal fra Danmarks Statistik.

- Vigtigt, at kommunerne får styr på udrejsekontrollen i cpr. Det er et principielt problem, hvis folk, der er udrejst, har adgang til velfærdsydelser, skriver social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) på det sociale medie Twitter.

Ifølge DR's tal har 3.351 personer ikke boet i den kommune, de er registreret i, i mere end et år. Og 842 af disse i mere end fem år.

Dermed har personerne altså været registeret som boende i en kommune uden reelt at være det.

Giver skæv udligning
En stor del af kommunernes økonomi er styret af udligningsordningen. Den forsøger at give tilskud til kommuner med mange gamle, syge eller udsatte borgere.

Derfor kan de fejlagtige registreringer have haft betydning for, hvor mange penge en kommune har fået.

- Det betyder jo, at man ikke kan have tillid til udligningssystemet, fordi så mange udligninger foregår på grundlag af oplysninger i cpr.

- Dermed er det jo med til at skabe en mistillid mellem kommuner og til det samlede udligningssystem, siger ekspert i udligningsordningen Lise Lyck fra CBS til DR.

Ifølge DR var 814 af de 3.351 personer registreret i København. Og det betyder, at kommunen har fået 15 mio. kr. for meget i udligningsordningen.

Direktør for Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning Thomas Jakobsen siger til DR, at det ikke er noget, kommunen har spekuleret i.

- Vi går op i en korrekt sagsbehandling. Kommunen er udelukkende interesseret i at sikre, at folk bor de rigtige steder, siger han til DR.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt