Fårevejle-anlæg skal håndtere spildevand fra to kommuner

Renset spildevand fra både Holbæk og Odsherred skal ud i Nekselø Bugten gennem våde enge, som kan opsuge noget af kvælstoffet. Fire små anlæg nedlægges.
24. OKT 2019 15.25

HOLBÆK / ODSHERRED: Et massivt flertal af Holbæks politikere sagde onsdag aften ja til at gå sammen med Odsherred Kommune om at bygge et renseanlæg i Fårevejle, som er stort nok til at klare langt det meste af spildevandet fra de to kommuner, oplyser Sjællandske.

Umiddelbart er tanken, at det hele skal være køreklart om seks til ti år. Og så vil anlægget i øvrigt kunne holde i 75 år. Fårevejleløsningen vil betyde, at Isefjorden slipper for en stor miljøbelastning.

Tanken er, at det rensede vand fra Fårevejle sendes ud i Nekselø Bugten. Den tåler ganske vist ikke yderligere belastning, så rensningen skal være endnu bedre end i dag. Og dét skal blandt andet klares ved at sende spildevandet gennem våde enge, som kan opsuge noget af kvælstoffet.

I dag leder både Odsherred og Holbæk kommuner en stor del af deres spildevand i Isefjorden. Men med de nye planer skal vandet i stedet ledes vestpå ud i Nekselø Bugt.

- Isefjorden får det meget, meget bedre. Iltsvind og andet, som har været kendt, når der er varme somre, det vil dæmpes betydeligt, siger borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) til TV2 Øst.

 

Kortet viser, hvordan udledningsstrømmene vendes fra udledning i Isefjord (fra de eksisterende renseanlæg) til udledning i Nekselø Bugt fra Fårevejle Renseanlæg (grøn pil). Røde kryds viser de renseanlæg og udledningspunkter, der tænkes nedlagt.