Heunicke i samråd: Jeg er klar på alt
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Heunicke i samråd: Jeg er klar på alt

Sundhedsministeren er klar til alt og udelukker ingenting for at komme til bunds i brystkræftskandalen i Region Sjælland og undgå tilfælde i fremtiden. Sådan lød det under samråd i Folketingets sundhedsudvalg.

FOLKETINGET / SJÆLLAND: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var nok en gang kaldt i samråd for at svare på spørgsmål vedrørende brystkræftskandalen på Ringsted Sygehus, hvor kvinder har fået mangelfulde kræftundersøgelser, eller i nogle tilfælde slet ikke har fået de undersøgelser, som deres praktiserende læger ellers har henvist dem til. 

Hvor kan ansvaret placeres, vil ministeren gøre retningslinjer til lov, og hvem sidder egentlig og vurderer henvisninger?

Det var nogle af de spørgsmål, som ministeren måtte svare på i sagen, hvor han fra start erklærede sig helt enig i sagens alvor og understregede, hvor vigtig den er på ministeriets bord.

- Hvis en læge har skrevet kræft i sin henvisning, skal sygehuset selvfølgelig reagere på det. Jeg synes også, det er en klog beslutning, den procedure, som regionen (Sjælland, red.) i dag har truffet om, at alle kvinder med henvisning til sygehuset skal i kræftpakkeforløb, lød det fra Heunicke med henvisning til Region Sjællands nye procedure, som kom frem tirsdag. 

- Det, lægen skriver, er ikke bare prosa, som kan fortolkes. Der er et kryds i 'kræftpakkeforløb' og ovenikøbet mulighed for kryds i 'akut'. Det sendes elektronisk til sygehuset, svarede Magnus Heunicke på spørgeren Liselott Blixts (DF) spørgsmål om, 'hvor søren det er, det går galt'.

'Jeg er ikke tilfreds'
Sagen om brystkræftundersøgelserne strækker sig tilbage til 2013, derfor var det også en minister, der med et enkelt suk eller to undervejs, måtte erkende, at sagen langt fra er slut.

- Jeg er på nuværende tidspunkt ikke tilfreds. Det er jeg først, når der er bragt orden i forholdene i Region Sjælland.

- Skeletterne vælter ud af skabet, og det er derfor, vi sidder her i dag, sagde ministeren, der undervejs rådførte ivrigt sig med sine rådgivere på små lapper papir, der blev sendt frem og tilbage.

En anden spørger var den tidligere Venstre-minister på området Ellen Trane Nørby, der fangede kameraernes interesse på gangen, inden hun trådte ind i samrådslokalet med favnen fuld af papirer.

- Det, som Region Sjælland i dag har meddelt at man vil indføre, er vel i bund og grund det, vi allerede har aftalt? lød det blandt andet fra Ellen Trane Nørby - også med henvisning til den nye procedure.

Det havde ministeren ikke et direkte svar på, men han er 'klar på alt'.

- Jeg afviser ikke noget. Jeg er klar på alt, så længe det er sundhedsfagligt funderet.

Sagen ligger alle udvalgsmedlemmerne meget på sinde, og Liselott Blixt sagde da også i sin afsluttende bemærkning, at samrådet nok ikke blev det sidste af sin slags.

Senest kom det i Jyllands-Posten frem tirsdag, at sundhedspolitisk direktør Erik Jylling i Danske Regioner har slettet eller undladt at journalisere en mail, som burde have været registreret, da avisen søgte en aktindsigt.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev