600 svenske ulke flytter til Susåen

Næstved bruger flere ulke i åløbet til at hjælpe med at få flere tykskallede malermuslinger tilbage.
14. OKT 2019 9.00

NÆSTVED: Den hvidfinnede ferskvandsulk skal igen indtage sin plads i økosystemet og fødekæden i Susåen. Derfor henter biologer fra Næstved Kommune flere hundrede fisk fra Sverige til Næstved, oplyser kommunen.

Hele operation ulk foregår i samarbejde med lakseriet Fyns Laksefisk, der tager til Fylleåen i Skåne og fisker med elfiskeudstyr og strøm. De fangede ulke vil blive målt og talt og derefter fragtet i vandtanke over Øresundsbroen. Vel fremme vil de om aftenen blive udsat på to egnede lokaliteter i Susåen.

Ulken vil bidrage til at øge den ellers faldende artsdiversitet på Sjælland. Ulkene skal derudover agere rugemødre for larverne af den udryddelsestruede og beskyttede tykskallede malermusling, der findes i øvre del af Susåen.

Svenske fætre
Allerede sidste år blev de første ulke forsøgsvis sat ud, efter fisken havde været forsvundet fra Danmark i over 60 år. Det gik så godt, at kommunen nu gentager succesen og udsætter den svenske hvidfinnede ferskvandsulk i fuld skala til Susåens øvre del.

Projektet er en del af det kommunale Life-projekt om den tykskallede malermusling, som byrådet vil have tilbage til Susåen. Den hvidfinnede ferskvandsulk er værtsfisk/rugemødre for muslingens larver, dvs. at muslingerne ikke kan formere sig, hvis fiskene mangler. 

Den hvidfinnede ferskvandsulk uddøde i Danmark tilbage i 1960'erne på grund af dårlige fysiske forhold og fordi vandkvalitet var forringet af  spildevand. Nu er vandkvaliteten og de fysiske forhold blevet så gode i Susåen, at det vurderes, at fiskene igen vil trives fint i åen. 


Fyns Laksefisk - eller Lakseriet, som anlægget i daglig tale kaldes – er resultatet af et mangeårigt samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund, Fyns Amt, Odense Kommune og Elsesminde Odense Produktions-Højskole, som lakseriet er en del af.

ka
 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev