2020-budgettet sender Norddjurs tilbage på rette økonomiske kurs

Efter den økonomiske bæredygtighed gælder det nu den sociale og miljømæssige. Altså efter en udligningsreform.
4. OKT 2019 10.11
TEMA: Budget 2020

NORDDJURS: Chokbudgettet fra sidste år har lagt fundamentet for økonomisk bæredygtighed i Norddjurs Kommune, hedder det i årets budgetaftale, som retter blikket mod social og miljømæssig bæredygtighed - og en udligningsreform. Lidt flere partier er med i år - Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti ligesom sidste år, i år suppleret med SF og Enhedslisten, mens Liberal Alliance og De Konservative atter står udenfor.

Det understreges i aftalen, at de to nye bæredygtigheder ikke må udvikles på bekostning af den økonomiske, der tværtimod understreges at være forudsætning for de to andre. Økonomisk bæredygtighed oversættes til strukturel balance, social bæredygtighed til et serviceniveau på højde med øvrige østjyske kommuner og miljømæssig bæredygtighed til en forpligtelse sig til at understøtte nationale klima-, energi- og naturmæssige målsætninger.

Der er dog det alvorlige minus ved de to nye bæredygtighedsmål, at de er urealistiske. Det vurderer aftalepartierne selv. For at opfylde dem kræves ændrede kriterier for udligning, bloktilskud og statslige refusioner, hedder det.

På det mere praktiske plan er der til at sikre et uændret serviceniveau afsat i alt 78 mio. kr. til fordeling over 2020 og overslagsårene, og fra 2021 skal der indarbejdes et effektiviseringsbidrag på fem mio. kr. i 2021, syv mio. kr. i 2022 og 11 mio. kr. i 2023

På anlægssiden er der i alt 171 mio. kr. til fordeling over 2020 og overslagsårene, et beløb der vil blive forhøjet med, hvad kommunen måtte blive tildelt i tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner. Af et tilskud på 62 mio. kr. begrundet i faldende befolkningstal sættes 40 mio. kr. af til ekstraordinære afdrag på kommunens gæld.

Se budgetaftalen.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt