Færre hjemløse står for flere overnatninger
Foto: Lars Havn Eriksen, Ritzau Scanpix

Færre hjemløse står for flere overnatninger

Der er kommet lidt færre hjemløse i Danmark, men til gengæld har de, der er, længere ophold på forsorgshjem og herberger.
24. SEP 2019 12.50

Den gennemsnitlige opholdstid på forsorgshjem og herberger er steget med 25 pct. i perioden 2000-2017. Det viser Social- og Indenrigsministeriets velfærdspolitiske analyse. Til gengæld er der kommet færre hjemløse, og de i 2017 6.200 hjemløse stod for cirka 12.100 ophold i alt.

Men der er stor forskel på, hvor lange brugernes ophold er. Der er både mange helt korte og længere ophold på over en måned. Samlet set overnatter 66 pct. af brugerne dog samlet set 31 dage eller mere. Siden 2000 har udviklingen været præget af to modsatrettede tendenser: Antallet af brugere henover året har været faldende, mens det samlede antal overnatninger har været stigende.

Og frem til 2006 var varigheden af opholdene også nogenlunde konstant, men herefter steg det med omkring 24 pct. i 2000-2017. Det betyder, at den gennemsnitlige bruger opholder sig i 22 dage. 

Mellemrubrik
Der er mange faktorer, som gør, at brugerne ender på forsorgshjem eller herberg. Blandt andet kan der være problemer med misbrug, psykisk sygdom eller manglende netværk, som får gruppen ud i hjemløshed og på herberg eller forsorgshjem. Det kan også være en del af forklaringen på, at der er så stor forskel på længden af ophold, da nogle hurtigt kan finde en løsning. 

I forhold til hele befolkningen er der flest brugere i alderen 25-29 år. De fæeste brugere har en enkelt overnatning, mens den næststørste gruppe har 31-120 overnatninger.  

Det skal noteres, at opgørelsen er lavet i kalenderåret, og derfor kan ét ophold tælle to gange.

ibs

Find flere tal hos Social- og Indenrigsministeriet.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev