Planlovslempelse giver plads til flere boliger ved havnen
Sydhavnen i Aarhus har både tung industri og arealer med mulighed for at opførelse af boliger, hvis planloven ændres.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

Planlovslempelse giver plads til flere boliger ved havnen

Regeringen har med forligskredsen bag Planloven i dag offentliggjort et forslag til en ændring af loven, der skal hæve forbuddet mod at bygge boliger med altaner i nærheden af havnen. Det vækker glæde ikke mindst i Aarhus.

I 2017 vedtog Folketinget en stramning af Planloven, der betød, at alle boliger i nærheden af virksomheder, der fra tid til anden udsender lugt, skulle være hermetisk lukkede, så man ikke kan åbne vinduerne eller have en altan.

Aarhus Kommune har været stærkt kritisk over for lovændringen som betød, at man uanset kvaliteten af de konkrete luftforhold ikke kan bygge boliger i nærheden af havnen, hvis de skal have altan eller mulighed for åbne vinduer.

Men nu lancerer regeringen sammen med forligskredsen om den nye planlov en ny ændring af loven, som tillader kommunerne at søge om dispensation til at lave boliger ved virksomhederne med både altaner og åbne vinduer, selv om virksomhederne fra tid til anden udsender lugt.

Det kan betyde flere boliger på havnen i Aarhus, hvor planloven har lagt store restriktioner på havnens sydlige ende, hvor der fortsat er tung industri og et slagteri, men også arealer, som i øjeblikket bliver omdannet til kontorbyggeri og diverse erhvervsformål inklusive hotelvirksomhed - men på grund af planloven altså ikke boliger.

-Jeg er glad for, at politikerne på Christiansborg har lyttet til os og nu kommer os i møde, så vi kan få lov at byge kvalitetsboliger, hvor man kan åbne vinduerne eller sidde på altanen på en varm sommerdag, siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V).

 Han er taknemmelig for, at forligskredsen bag den tidligere planlovsændring har været åben for at komme kommunerne i møde.

- Mange af vores lokale medlemmer af Folketinget har været involveret i at få en ændring igennem, og det vil jeg gerne sige tak for. Jeg synes dette er en sag som viser, at lokale og nationale politikere på tværs af partierne kan finde sammen om gode løsninger, siger han.  

MG

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt