Veteraner skal have mere og bedre hjælp i København
Krigsveteraner har det svært i Danmark, og mange lider af PTSD som Lene Clausen på billedet. Nu vil Københavns Kommune gøre en ekstra indsats for kommunens 3.500 veteraner.
Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix

Veteraner skal have mere og bedre hjælp i København

Beskæftigelsesborgmester sætter tre initiativer igang, som skal hjælpe Københavns Kommunes 3.500 veteraner.
5. SEP 2019 12.43

KØBENHAVN: Kvinder og mænd, der har kæmpet for Danmark i udlandet, skal have bedre hjælp til at komme videre med tilværelsen som civil. Det mener beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der nu sætter en række initiativer i gang, der skal munde ud i en styrket indsats for veteraner.

Den hidtidige indsats for de 3.500 veteraner i Københavns Kommune er blevet kritiseret, blandt andet for en kombination af manglende politisk prioritering, dårlig koordinering imellem de kommunale forvaltninger og en ringe forståelse for de udsatte veteraners særlige behov.

- Hjælpen til nogle af Danmarks tapreste mænd og kvinder har ikke været tilstrækkelig. Veteranerne har kæmpet for vores frihed og sikkerhed på farlige missioner, og vi har desværre ikke været gode nok til efterfølgende at tage imod dem med støtte og job. Det vil jeg gerne lave om på ved at lytte til veteranernes bekymringer og behov og dermed styrke vores indsats. Vi kan simpelthen ikke være andet bekendt, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Veterantopmøde og servicetjek
Beskæftigelsesborgmesteren har derfor taget initiativ til en række indsatser, der skal munde ud i bedre hjælp til veteraner i Københavns Kommune:

  • Et veterantopmøde (11/9)
  • Et jobmatch-arrangement på Københavns Rådhus (20/9)
  • Et servicetjek af Københavns Kommunes veteranindsats

På veterantopmødet vil Cecilia Lonning-Skovgaard lytte til, hvilke konkrete behov veteranerne har, og hvordan kommunen bedst kan modsvare dem. Deltagerne er blandt andre Forsvarets Veterancenter, Veteranhjemmet i København, repræsentanter for virksomheder, der har valgt at ansætte veteraner, Engage og andre foreninger, der arbejder for veteranernes vilkår.

Ved jobmatch-arrangementet på Københavns Rådhus vil en række virksomheder møde op med konkrete job eller praktikmuligheder til veteraner.

- Vi ved, at et job er en vigtig forudsætning for at få et solidt fodfæste i tilværelsen, når veteranerne vender hjem. Derfor skal vi tilbyde en arbejdsplads til alle veteraner, som søger et civilt job, og tage de hensyn, som er nødvendige for dem, der har fysiske eller psykiske krigsskader, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun har også besluttet, at kommunens veteranindsats skal gennemgå et servicecheck. På baggrund af en medarbejderworkshop, og inputs fra veterantopmødet, vil fordele og ulemper ved den nuværende organisering af veteranindsatsen blive drøftet, og det skal give idéer til, hvordan indsatsen for veteranerne i kommunen kan udvikles og forbedres.

MG

Se flere stillinger
Nyhedsbrev