Da folkemøderne blev folkeeje
Idrætten får sit eget folkemøde i Aalborg. Her skal der være aktiviteter på alle niveauer, og alle med interesse i idrætten er velkomne, siger Morten Arvidsson, koordinator på Idrætsmødet.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Da folkemøderne blev folkeeje

Listen af folkemøder landet over bliver længere og længere, men de får os til at tale sammen, så der er stadig plads til dem alle.

Et maritimt folkemøde i Korsør, et for klimaet i Middelfart, et for naturen i Hirtshals og et kulturelt på Mors.

Kigger man på et kort over det ganske land, finder man folkemøderne flere og flere steder. Det mest kendte og største er selvfølgelig det i uge 24 på Bornholm med 100.000 deltagere.

Men folkemøderne er med til at skabe dialog og får os til at snakke sammen på kryds og tværs. Derfor er der både plads til og behov for dem alle, mener eksperter. Kulturminister Joy Mogensen (S) er enig.

- Der popper folkemøder op over det hele. Det er en standhaftighed, der finder sammen, og det vil jeg gerne sige tak for. Den kan vi høste meget af, lød det fra ministeren under Kulturmødet.

For høj og lav, tyk og tynd
Folkemøderne startes på forskellige initiativer - både politiske, organisatoriske og frivillige, og det er vidt forskelligt, om de får kommunal støtte eller anden offentlig finansiering eller ej. Det er med til at skabe de mange forskellige agendaer.

På Kulturmødet Mors er Morsø Kommune fx en stor medspiller, der sammen med Region Nordjylland blandt andet udlåner medarbejdere til Kulturmødets sekretariat.

Historisk set har folkemøderne deres start allerede i 1800-tallet, og et af de første fandt sted på Himmelbjerget i 1839 og banede blandt andet vejen for Grundloven. Himmelbjergfesten blev genopført sidste weekend, og i dag løber det maritime folkemøde af stablen i Korsør, og det sætter blandt andet fokus på at rense havene for plastik og udvikling af havnene.

I Gladsaxe er Gladsaxedagen i år også blevet en slags folkemøde, hvor borgmester Trine Græse (S) blandt andet vil præsentere sit budgetforslag for 2020 for første gang, og til september bliver der sat fokus på verdensmål, kunst og forsyning til folkemøde i Odsherred.

Listen er længere og kunne også handle om Folkemøde Møn, der vil være Sjællands største, Idrætsmødet i Aalborg, der har debut i slutningen af august, eller Madens Folkemøde, der sætter Danmarks fremtid som madland på dagsordenen. Der er med andre ord et folkemøde for enhver smag og geografi, i alle størrelser og med alle slags gæster. 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev