dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Københavns Rådhus.
Torben Åndahl, Ritzau Scanpix

Borgerrådgiver skal blive bedre til fremadrettet dialog

Færre lange skriftlige redegørelser og mere fokus på rådgivning og dialog med forvaltningerne, lyder Hortens anbefaling til Borgerrådgiverfunktionen i København.

KØBENHAVN: 'Det er vores anbefaling, at Borgerrådgiverfunktionen anvender færre ressourcer på omfattende skriftlige egen drift-undersøgelser, og flere ressourcer på rådgivning af og dialog med forvaltningerne på en måde, hvor der i højere grad end i dag er fokus på behandlede klagesager og forbedring af sagsbehandlingen.'

Sådan lyder det i et sammenfattende afsnit i advokatfirmaet Hortens 'Evaluering af Borgerrådgiverfunktionen i Københavns Kommune', som er bestilt af Borgerrepræsentationen. Borgerrådgiverfunktionen, BRF, har eksisteret siden 2004 , men ikke før været grundigt evalueret.

Overordnet konstaterer Horten, at der generelt er stor tilfredshed med, at kommunen har en 'stærk og ressourcemæssig prioriteret BRF, og at stort set alle interessenter værdsætter funktionen. Der er samtidig høj tilfredshed med BRF's borgerrettede indsats, mens skoen trykker mere, når det gælder samarbejdet med de kommunale ledelser, som jo i sagens natur har ansvar for opståede fejl i sager - og fremadrettet skal kunne justere praksis på den bedste måde.

To afgørende faktorer
Ud fra interviews - også i andre kommuner - har advokatfirmaet konkluderet, at 'der er to afgørende faktorer for, om Borgerrådgiverfunktionen er værdiskabende: om BRF kan balancere den vanskelige rolle med både at varetage hensynet til borgernes retssikkerhed og samtidig have et godt samarbejde med forvaltningerne om læring af sagerne, og om BRF har bred ledelsesmæssig opbakning i forvaltningerne.'

'Det er vores vurdering, at begge disse faktorer i en vis grad er udfordret i Københavns Kommune', lyder det på advokatsprog om de to ømme punkter: Læring af sagerne - og opbakning i ledelserne rundt om i forvaltningerne.

Horten foreslår, at BRF kan lade sig inspirere af Intern Revision, 'hvis rådgivning mange interessenter anser for værdiskabende', og at der skal være mere fokus på, hvordan BRF konkret kan bistå forvaltningerne: Mindre fokus på antal fundne fejl, skriftlighed og formalia - og mere fokus på, hvordan retssikkerheden for borgerne kan sikres gennem konstruktiv dialog med forvaltningerne.

Blandt andet peget Horten på flere positive tiltag fra BRF, som endu ikke er slået igennem ude i forvaltningerne.

I evalueringen kan man blandt andet læse mere om, hvordan Horten anbefaler:

  • øget brug af konfliktmægling i sager med særligt højt konfliktniveau mellem en forvaltning og en borger 
  • at flytte BRF væk fra rådhuset
  • at overveje at rekruttere andre kompetencer og fagligheder end jurister

BRF's virksomhed består udover borgerrådgiver Johan Busse - af ti årsværk, fordelt på syv jurister, en kommunikationsmedarbejder og to administrative medarbejdere.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/borgerrdgiver-skal-blive-bedre-til-fremadrettet-dialog

GDPR