En dom fra Østre Landsret sidste år fortsætter med at give dønninger i form af behov for at genoptage gamle sager, hvor afgørelser måske/måske ikke er truffet i strid med de principper, der blev udstukket af dommen.
Landsretsdommen fastslog, at en kommune ikke kan stoppe udbetalingen af sygedagpenge uden at varsko den berørte borger på forhånd, men samme princip gælder også andre typer ydelser, og Ankestyrelsen har netop i en principafgørelse redegjort for, hvad det betyder på revalideringsområdet. Nemlig at en revalideringsydelse ikke kan standses med virkning fra en tidligere dato end den dag afgørelsen blev truffet, heller ikke selvom et planlagt forløb er udløbet eller gennemført.
Ankestyrelsen omgør nu på baggrund af landsretsdommen sin tidligere praksis i denne type sager og kalder sin hidtidige fortolkning af loven forkert. Som konsekvens af dette skal både Ankestyrelsen selv og alle kommuner tage stilling til, om der er gamle sager der skal genoptages - i givet fald dog kun sager, hvor forældelsesfristen endnu ikke var udløbet på dagen for landsretsdommen, 4. maj 2018.
Det er den senest behandlende myndighed, der skal beslutte, om de enkelte sager skal genoptages. Ankestyrelsen mener selv, at den vil kunne identificere de relevante sager, som styrelsen har været inde over, men i alle sager, hvor kommuner har truffet en afgørelse uden at den senere har være påklaget til Ankestyrelsen, skal de enkelte kommuner vurdere, om de har mulighed for at identificere sagerne, eller om de skal melde ud lokalt, at berørte borgere selv skal søge om at få deres sager genoptaget.
Ankestyrelsens nye praksis kommer til udtryk i en principafgørelse, der er truffet på baggrund af en konkret sag. I den konkrete sag får den pågældende kommune ret i, at en revaliceringsydelse skal stoppe, men først med virkning trekvart år efter det tidspunkt kommunen havde fastsat, netop fordi 'kommunen skal træffe en gyldig afgørelse, inden udbetaling af revalideringsydelse kan standses', som det hedder. Da kommunen først i marts 2018 konstaterede, at betingelserne for revalideringsydelse var bortfaldet, gælder afgørelsen først fra det tidspunkt, selvom et planlagt forløb blev opgivet/afbrudt allerede i juni 2017.
Samme princip skal nu udrulles på alle andre afgørelser, der hviler på den nu afskaffede praksis.
Se Ankestyrelsens principafgørelse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.