Topkarakteren 12 får nu muligheden for et plustegn i halen, når de dygtigste elever i skoler, gymnasier og videregående uddannelser går til eksamen.
I et fælles udspil lægger uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) op til, at det nye 12+ indføres som en udmærkelse for den helt ekstraordinære præstation.
- Vi har et politisk ønske om at belønne dem, der tør gøre noget ekstra og bringe sig selv lidt i spil, og der mener vi, at 12+ er en god løsning. Vi vil gerne væk fra den nuværende perfekthedskultur, hvor man har den her mangelskala, der starter fra 12, og så kan du ellers fejle dig vej ned ad skalaen, siger Tommy Ahlers.
Det nye 12+ bliver ikke som det tidligere 13-tal en karakter, der kan være med til at trække de studerendes karaktergennemsnit op. Det vil tælle på samme måde, som et 12-tal gør i dag.
Alligevel tror undervisningsminister Merete Riisager, at eleverne i grundskolen og på ungdomsuddannelserne vil tage godt imod det nye tiltag.
- Alle mennesker har behov for at strække sig efter noget - også de meget dygtige. Et 12+ vil derfor være motiverende for alle, for det er altid inspirerende at se, at der er nogle, der sprænger rammen og gør det ekstra godt. Det bliver vi andre ikke dummere eller dårligere af, siger hun.
Læreren eller eksaminatoren skal i de tilfælde, hvor de giver et 12+, lave en individuel skriftlig begrundelse for udmærkelsen. Den skriftlige begrundelse skal ifølge det nye udspil printes på eksamensbeviset.
'Tal kan ikke stå alene'
I De Studerendes Fællesråd, der repræsenterer de unge på de videregående uddannelser, har formand Johan Hedegaard Jørgensen svært ved at se, at det nye 12+ løser noget som helst:
- Det bliver jo bare en ekstra udmærkelse, man skal opnå. Og selv om det ikke tæller i gennemsnittet, vil erhvervslivet, når de sidder og ansætter, jo stadig komme til at sidde og se på, om folk har fået 12 eller 12+. Så vi kan ikke se, at det her skulle gøre noget godt for karakterpresset på uddannelserne.
Ud over det nye 12+ vil Tommy Ahlers også bede en ekspertgruppe om at undersøge, om de nuværende beskrivelser af trinene i karakterskalaen kan fokusere mere på, hvad de studerende kan, end på hvad de ikke kan.
Og eksperterne skal også tygge på, om det nuværende 7-tal kan erstattes af et 6-tal og et 8-tal for at komme de store trinspring i midten af skalaen til livs.
De dele ser De Studerendes Fællesråd anderledes positivt på, men i virkeligheden så Johan Hedegaard Jørgensen hellere, at fokus lå et helt andet sted end på karaktersystemet:
- Det er jo ikke de studerende, der efterspørger at få lavet karaktersystemet om. Vi vil langt hellere snakke om mere feedback og vejledning, for et tal kan ikke stå alene, uanset om det hedder 7, 8, 12 eller 12+, siger han.
Hvis regeringens ønske om at indføre 12+ bliver til virkelighed, vil det ifølge Tommy Ahlers tidligst træde i kraft i 2020 og muligvis ikke før 2021.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.