Tilvalg, fravalg og udstrakte arme i de nye turismesamarbejder
I cafeteriet på Sejerøfærgen i Nekselø Bugt på vej til Sejerø. En del af attraktionerne i det vest- og nodvestsjællandske turistsamarbejde.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix

Tilvalg, fravalg og udstrakte arme i de nye turismesamarbejder

Odsherred fravalgte et nordsjællandsk samarbejde, der var for københavnsk præget. Djurslands-kommunerne tilvalgte Aarhus. Morsø har flere valgmuligheder.
27. FEB 2019 11.19

De eksisterende cirka 80 turismedestinationer er i denne periode ved at blive transformeret til 15-25 større enheder. Så det er nu, alliancerne skal vælges til og fra - og der skal skrives på ansøgninger til erhvervsfremmepuljen, hvor der er afsat 40 mio. kr. til det grundlæggende forarbejde i de nye samarbejder.

De fire vest- og nordvestsjællandske kommuner Odsherred, Kalundborg, Slagelse og Sorø er ifølge Ugeavisen Odsherred godt på vej ind i turistsamarbejdet. I Odsherred kiggede man i efteråret 2018 på et samarbejde med nordsjællandske kommuner, men det er nu skrinlagt:

- Nordsjælland har tilkendegivet, at de var mere fokuseret mod København, samtidig var drøftelserne med Vestsjælland om en ramme i god gænge, og vi er derfor endt med at indstille Vestsjælland, oplyser borgmester Thomas Adelskov (S) til Nordvestnyt.

Slagelse, Kalundborg og Sorø er i forvejen sammen om VisitVestsjælland, mens Odsherred har sit eget Visit-Odsherred. Den kommende destination i Nordvest- og Vestsjælland bliver dermed bundet sammen af en lang, sammenhængende og varieret kyststrækning - fra Storebælt over Sejerø Bugt og Kattegat til Isefjorden.

Destinationen er også bundet sammen af blandt andet et istidslandskab, to parker med særlig status, Naturpark Åmosen og Unesco Global Geopark Odsherred, ligesom der er etableret et museumssamarbejde; Museum Vestsjælland.

Skal ikke efterlades alene
Morsøs turisme-fremtid har tidligere været berørt her på dknyt, idet de tre himmerlandske kommuner - Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord - er på vej i alliance og har ladet en dør stå på klem for Morsø. Et samarbejde udefra set kan synes lidt atypisk - med et større geografisk spring i Limfjorden nord om Skive Kommune.

De samme udstrakte arme over for Morsø har nu også de tre nordvestjyske kommuner Hjørring, Jammerbugt og Thisted, der er enige om en foreløbig hensigtserklæring om at gå sammen.

Her fremgår det, at et nyt destinationsselskab aktivt skal varetage kommunernes nuværende og fremtidige forpligtelser i samarbejdet i Vestkystpartnerskabet. De tre kommuner forpligter sig samtidig til fortsat at være medlem af og bidrage aktivt til Partnerskab for Vestkystturisme og realiseringen af Udviklingsplan for Vestkysten.

Af et notat fra Magistraten i Aalborg Komune fremgår det, at Læsø, Brønderslev, Frederikshavn og Aalborg kommuner indleder et samarbejde om et fælles destinationsselskab. Motivationen begrundes i 'mulighederne for at komplementere og understøtte hinandens turismestrategiske indsatser indenfor kyst-, natur-, krydstogt- og by- samt mødeturismen'.

I det østjyske er en turismefusion på trapperne - nemlig mellem VisitAarhus og Destination Djursland. Og det får en selverkendende bemærkning med på vejen til TV2 Østjylland fra borgmester i Syddjurs Kommune Ole Bollesen (S):

- Vi får en meget mere slagkraftig markedsføring sammen med Aarhus. Jeg vil være ked af at sige, at Aarhus er bedre end Djursland, men Aarhus er et godt brand, og det vil vi gerne udnytte uden for Djursland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt