Hjemmehjælpen er skrumpet de seneste ti år
Foto: Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix

Hjemmehjælpen er skrumpet de seneste ti år

Siden 2007 er hjemmehjælpen til svage ældre over 67 år næsten halveret ifølge en Vive-undersøgelse.
25. FEB 2019 10.30

For ti år siden modtog knap 43 pct. af svage ældre hjemmehjælp til praktiske ting som rengøring. I dag er det tal ifølge en spørgeskemaundersøgelse, Vive har lavet for Ældre Sagen, faldet til knap 25 pct. Svarende til udviklingen er de gennemsnitlige kommunale udgifter pr. ældre i alderen over 65 faldet fra 54.196 kr. i 2008 til 43.038 kr. i 2017.

Svage ældre dækker over ældre over 67 år, der ikke selv vurderer, at de kan en eller flere hverdagsting som for eksempel at gå på trapper, klippe tånegle eller købe ind.

Ifølge rapporten kan faldet forklares ved, at de ældre selv i mindre grad ansøger om hjemmehjælpen til praktiske opgaver, eller at kommunerne har ændret den lokale ældrepolitik, sådan at tildeling af hjemmehjælp til rengøring foregår via en anden visitationspraksis end for ti år siden.

- Man kunne forvente, at noget af faldet i hjemmehjælp til praktiske opgaver kunne forklares ved, at de ældre er mere friske og rørige end tidligere, eller at flere har en ægtefælle, fordi levetiden for især mændene er steget. Men selv når vi kontrollerer tallene for denne udvikling, er sandsynligheden for at modtage hjemmehjælp til praktiske opgaver langt mindre i dag sammenlignet med tidligere, siger professor ved Vive, Tine Rostgaard, der helt præcist har målt, at sandsynligheden er faldet fra 36 til 25 pct.

Rapporten udelukker rehabilitering i ældreplejen, en større grad af selvhjulpenhed og mere hjælp fra familien som årsager til, at færre modtager kommunal hjemmehjælp. Udviklingen kan heller ikke forklares ved hjælp af øget brug af velfærdsteknologi, konkluderer Vive i rapporten.

Fra Tine Rostgaard lyder det, at kommunerne i højere grad prioriterer de svageste ældre. Formand for social- og sundhedsudvalget i KL, Jette Skive (DF), siger i en kommentar til Ritzau, at presset på de kommunale budgetter har betydet, at det netop er blevet nødvendigt at prioritere de ældre med det største behov.

eo 

Læs hele undersøgelsen her

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt