Screening og mundplejeplaner forbedrer ældres mundhygiejne
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Screening og mundplejeplaner forbedrer ældres mundhygiejne

Et målrettet fokus på ældres mundhygiejne kan forbedre livskvaliteten og forhindre genindlæggelser.
19. FEB 2019 6.30

Vi ved det godt allesammen. Vi skal børste tænder mindst to gange om dagen og huske tandtråden. Men en god mundhygiejne har også stor betydning for helbreddet generelt - også blandt ældre, som kan have svært ved at håndtere tandbørsten selv.

Det viser et nyt projekt i Assens, Silkeborg og Horsens kommuner i samarbejde med Sundhedskartellet, Danske Tandplejere og KL i regi af Fremfærd. Det skriver KL's nyhedsbrev Momentum.

Her har god tand- og mundhygiejne forbedret livskvaliteten blandt de ældre og blandt andet forhindret genindlæggelser. I de tre projektkommuner er det lykkedes at nedbringe antallet af borgere med plak på tænderne markant ved, at tandplejere har undervist plejepersonalet i tandbørstning på de ældre og screenet borgernes tænder og ud fra dem lavet individuelle mundplejeplaner. Dem har personalet så brugt som rettesnor og fulgt op på i hverdagen. 

- Ældres tandsundhed er et følsomt område og kan også være tabubelagt. Nogle er flove over deres tænder og føler det ubehageligt, at andre skal rode i deres mund. Det handler om at opbygge tillid og at dele den viden, som vi har tilsammen, så alle parter kan føle sig trygge, siger formand for Danske Tandplejere, Elisabeth Gregersen, til Momentum.

Hun håber, at andre kommuner vil lade sig inspirere af projektet, så det bliver en fast del af hverdagen.

Med det nye tiltag har de tre kommuner nedbragt antallet af borgere med bakteriebelægningen plak fra 30 pct. ved første kontrol til otte pct. ved tredje kontrol. På samme tid steg antallet af borgere uden plak fra 15 til 42 pct. 

ibs

Læs hele historien i Momentum.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev