Uerfarne politikere vender Christiansborg ryggen
Alternativets Pernille Schnoor er en af de folketingsmedlemmer, der ikke har lyst til at genopstille.
Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix

Uerfarne politikere vender Christiansborg ryggen

Flere af de politikere, der ikke genopstiller ved FV19, har knap siddet i én valgperiode. Mange bliver skuffede over, hvad man kan som politiker.
15. FEB 2019 7.01

FOLKETINGET: Størstedelen af Folketingets 179 medlemmer er godt i gang med forberedelserne til det kommende folketingsvalg, men 24 MF'ere har meddelt, at de ikke genopstiller. Ud af dem har 11 siddet i blot én periode eller kortere. Ved seneste valg i 2015 var det tal kun tre. Ved valget i 2011 drejede det sig om fem medlemmer.

Livet som folketingspolitiker levede ikke op til deres forventninger. Sådan lyder den første indskydelse hos Flemming Juul Christiansen, lektor i politik og forvaltning ved Roskilde Universitet, RUC, når han skal forklare, hvorfor så mange vender Christiansborg ryggen efter så kort tid. Han har blandt andet forsket i sammenhængen mellem anciennitet og politisk indflydelse.

- I dag avancerer man meget hurtigere gennem det politiske system end tidligere. Det vil sige, at der er en forventning om, at man som folketingspolitiker hurtigt får indflydelse. Hvorvidt det sker, har en stor indflydelse på, hvordan man ser på sin position, siger Flemming ­Juul Christiansen til Kristeligt Dagblad.

Ved seneste valg bragede ­Alternativet ind på Christiansborg med ni mandater, og folketingsgruppen voksede til ti, da socialdemokraten Pernille Schnoor skiftede parti. Alternativet stillede op med et mål om at forandre den politiske virkelighed, men det har vist sig meget svært, fortæller Flemming ­Juul Christiansen. Heri ligger nok en del af forklaringen på, at halvdelen af partiets folketingsgruppe stopper ved næste valg, mener han.

Den tid, som politikere gennemsnitligt sidder i Folketinget, er gradvist blevet kortere siden 1990. Det fremgår af en opgørelse, som forskere fra RUC og Syddansk Universitet tidligere har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten. Og intet tyder på, at tendensen vender ved næste valg, hvor politiske veteraner som ­Mogens Lykketoft (S) og ­Holger K. Nielsen (SF) siger farvel efter over 30 år på ­Christiansborg.

Det har betydning. For man skal ikke undervurdere, hvor vigtig erfaring er i det daglige arbejde på Christiansborg, mener Flemming Juul Christiansen fra RUC.

- Der har det betydning ikke bare at vide, hvad en forligskreds er, og hvordan de uskrevne spilleregler fungerer. Det er også vigtigt at forstå, hvad der ligger til grund for, at ens parti gik med i eller ikke gik med i noget. Hvad det er, man forsvarer og kæmper for, siger han til Kristeligt Dagblad.

Læs hele artiklen i Kristeligt Dagblad

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt