
Kulturministeriet har udpeget seks talentkommuner, som med samlet 5,3 mio. kr. i støtte skal styrke talentmiljøerne ude i landet. Støtten skal også være med til hjælpe de unge talenter inden for kulturen på vej mod en international karriere, oplyser ministeriet.
De seks kommuner, som skal få talenterne til at spire, er Esbjerg, Fredericia, Holbæk, Holstebro, Viborg og Aarhus. De har hver især formuleret en strategi for talentudvikling på en række forskellige områder.
- Danmark lever af sine talenter, og vi skal i fremtiden være endnu bedre til at hjælpe vores børn og unge med at udvikle deres talent indenfor kunstarterne, siger kulturminister Mette Bock (LA), og hun er glad for de lokale ambitioner om at udvikle og pleje talenterne.
Fredericia modtager ikke en del af støtten, da kommunen havde ansøgt om titlen uden at søge tilskud.
Kulturelle samarbejdspartnere
Aarhus Kommune modtager 1,37 mio. kr. af puljen i støtte, og her skal beløbet bruges med samarbejdspartnere som Aarhus Teater, Det Jyske Musikkonservatorium, Det Jyske Kunstakademi og Aarhus Symfoniorkester.
Byen befinder sig i en 'kulturel guldalder', og derfor er rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus, Rabih Azad-Ahmad (R), glad for anerkendelsen fra Kulturministeriet.
- Titlen som Talentkommune kommer virkelig til at flytte noget. Vi har en masse talenter og kulturinstitutioner i international klasse, siger han.
- I samarbejde med gode, etablerede kræfter i ind- og udland vil vi udvikle endnu bedre tilbud, der favner en større mangfoldighed af unge talenter. Det vil give både de unge, vores uddannelser og Aarhus’ kulturliv et boost.
Viborg får en mio. kr. af støtten. Her var det Kulturskolen Viborg, der stod bag ansøgningen til ministeriet, og ifølge kultur- og fritudsudvalgets formand Mads Panny (S), er midlerne afgørende for, at kommunen kan realisere kulturtalentstrategien.
- Vores mål er at nå 10.000 børn og træne/udvikle det enkelte talent i 10.000 timer gennem struktureret faglig og personlig udvikling. Dermed får børn lige så gode muligheder for at udvikle sig indenfor kulturen, som de allerede har indenfor sporten, siger han.
Med 900.000 kr. skal Esbjerg oprette et 'unikt tværkunstnerisk grundkursus'. Her skal unge mellem 18-25 år forbedre deres muligheder for at komme ind på videregående kunstneriske udannelser ved at styrke kompetencerne i at skabe kunst på tværs af kunstarter.
Landets kommuner har siden sidste forår kunnet søge om midlerne i en såkaldt talentindsats, som kulturministeren lancerede. Desuden er der udpeget ti talentmiljøer, som modtager 2,5 mio. kr.
ibs
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.