Frakendelse af kørekortet kan koste syv års udelukkelse af byråd
Foto: Rudersdal Kommune

Frakendelse af kørekortet kan koste syv års udelukkelse af byråd

Byrådsmedlem Søren Hyldgaard (V) fra Rudersdal risikerer at miste sin valgbarhed både umiddelbart og ved KV21.
7. FEB 2019 10.30
TEMA: KV21

RUDERSDAL: Tre klip i kørekortet og en efterfølgende ubetinget frakendelse i et år vil koste byrådsmedlem Søren Hyldgaard (V) pladsen i Rudersdal Byråd både i resten af valgperioden og hele den næste, hvis dommen stadfæstes i landsretten. I første omgang tager han orlov fra byrådet, indtil der foreligger en endelig dom.

Som standard koster det tredje klip i kørekortet en betinget frakendelse og en orienterende køreprøve, men i Søren Hyldgaards tilfælde har byretten vurderet forseelsen anderledes. Alle tre klip blev givet for at køre for stærkt på samme vejstrækning med vejarbejde inden for en periode på fire måneder i 2015.

Det er spørgsmålet om betinget eller ubetinget frakendelse, der kommer til at afgøre Søren Hyldgaards fremtidsudsigter i politik. Han har allerede frasagt sig et kandidatur til FV19, selv om man ikke på forhånd kan vide, hvad der i folketingssammenhæng vil koste valgbarheden. Men når det gælder byrådet, er reglerne ganske klare.

En frihedssstraf, hvad enten den er betinget eller ubetinget, betyder farvel til byrådet, og det samme gør en ubetinget frakendelse af kørekortet. Betinget frakendelse og bødestraffe går derimod ikke ud over valgbarheden.

Tidligst KV25
I modsætning til udtrædelse af et byråd af andre årsager er et farvel på grund af mistet valgbarhed ikke noget, et byråd skal forholde sig til. Udtrædelsen har effekt fra det øjeblik, der er afsagt en endelig dom, og byrådets eneste rolle er at indkalde en afløser.

Derfor bliver det knald eller fald, når Østre Landsret skal tage stilling til Søren Hyldgaards anke af dommen fra Retten i Lyngby. Står frakendelsen fast, mister han ikke alene sin plads umiddelbart, reglerne siger også, at fortabt valgbarhed først generhverves tre år efter udstået straf, dog allerede fra frakendelsestidspunktet, når det gælder kørekortet.

Da der er mindre end tre år til KV21, er Søren Hyldgaard derfor afskåret fra at forsøge et comeback før KV25. I givet fald en brat afsked fra politik. Søren Hyldgaard blev første gang valgt til Rudersdal Byråd ved KV09 og er genvalgt lige siden. Han er ikke tidligere straffet og har ikke tidligere fået klip i kørekortet, skriver Frederiksborg Amts Avis.

De beskrevne valgbarhedsregler gælder foruden byråd også for regionsråd. For folketingsmedlemmer er der ikke faste regler, her tager Folketinget selv stilling fra sag til sag.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt