Assens betvivler Energistyrelsens neutralitet i vindmøllesag
Visualisering af den projekterede møllepark set fra Helnæs.
Foto: Sønderborg Forsyning

Assens betvivler Energistyrelsens neutralitet i vindmøllesag

Styrelsen beklager kammeratlig ordlyd i mail om Sønderborgs mølleprojekt i Lillebælt.
30. JAN 2019 12.58

ASSENS / SØNDERBORG: Hvor nær er kontakten mellem Energistyrelsen og Sønderborg Kommune? Det vil politikerne i Assens nu bede om svar på. For gennem flere korrespondancer via beskeder og mails, som Assens Kommune har fået aktindsigt i, mistænker kommunen Energistyrelsen for urent trav, skriver DR Fyn.

Sagen gælder Sønderborgs mølleprojekt med mellem 20 og 40 vindmøller placeret i Lillebælt, der møder politisk modstand på den fynske side af bæltet.

- Vi er stødt på flere sager, hvor vi bliver i tvivl om, hvorvidt Energistyrelsen er neutral, når de behandler Sønderborgs ansøgning om vindmølleparken i Lillebælt, siger Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) til DR Fyn.

Blandt andet studser Assens over, at Energistyrelsen og Sønderborg Forsyning, der er projektleder for Sønderborg Kommune, sammen har deltaget i et kursus i at håndtere modstand mod vindmøllerne.

Desuden har en medarbejder i Energistyrelsen sendt følgende mail til en medarbejder i Sønderborg Forsyning: 'Positiv omtale i JydskeVestkysten – Sådan!!'

Det slår for alvor skår i, hvorvidt Energistyrelsen forholder sig neutralt i at vurdere, om der skal være en vindmøllepark i Lillebælt, mener Søren Steen Andersen.

- Vores øjenbryn ryger højt op i panden, når vi bliver bekendt med det her. For en ting er grundlæggende sikker: en myndighed skal være neutral og ikke have nogen holdning. Det ligner det modsatte her, siger borgmesteren til DR Fyn.

Energistyrelsen: 'Ikke acceptabelt'
Assens Kommune har derfor bedt om en redegørelse og yderligere aktindsigt i flere dokumenter, der er sendt mellem Energistyrelsen og Sønderborg.

I Energistyrelsen beklager man situationen, fortæller vicedirektør Janni Torp Kjærgaard i et skriftligt svar til DR Fyn.

- Der skal ikke herske tvivl om, at Energistyrelsen er neutrale og saglige i alle vores afgørelser, men vi skal naturligvis også fremstå som neutrale udadtil. Det er derfor ikke acceptabelt, når vores kommunikation og konkrete mails skaber usikkerhed om vores neutralitet og saglighed, skriver hun til DR Fyn.

Minister: Sønderborg skal flytte de møller
Brevet fra politikerne i Assens er desuden vedhæftet et notat om sagen fra kommunens advokat og samtidig sendt til forsynings, - klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Ministeren har set flere mailkorrespondancer mellem Energistyrelsen og Sønderborg Forsyning, og han understreger, at styrelsen skal være uvildig:

- For mig er det helt afgørende, at Energistyrelsens sagsbehandling er 100 pct. neutral. Både i rådgivningen og i behandlingen af ansøgninger, siger Lars Christian Lilleholt (V) til DR Fyn.

Samtidig står han ved den klare opfordring, han sendte Sønderborg Kommune før jul.

- Flyt de vindmøller længere ud på havet. De står for tæt på kysten, og jeg forstår godt, de mange borgerprotester, der har været i forbindelse med sagen, siger Lars Christian Lilleholt til DR Fyn.

Det er dog ikke muligt for Lars Christian Lilleholt at forbyde opførelsen af vindmølleparken, da Sønderborg Kommune har ansøgt om tilladelse til forundersøgelse i 2012, og dermed før man lavede reglerne om for kystnære vindmøller i 2015.

Men ministeren vil til bunds i korrespondancen mellem Energistyrelsen og Sønderborg.

- Jeg vil garantere at holde øje med kontakten, og nu vil jeg undersøge det nærmere, således at vi sikrer, at der er upartiskhed, siger Lars Christian Lilleholt (V) til DR Fyn.

DR arbejder på at få en kommentar fra Sønderborg Kommune.

ka

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt