Helsingør-flertal: Ja, vi ejer Marienlyst Slot og det står vi ved
Marienlyst Slot
Foto: Arne Magnussen, Ritzau Scanpix

Helsingør-flertal: Ja, vi ejer Marienlyst Slot og det står vi ved

Forslag fra V og DF om at sælge renæssanceslottet nedstemt. Nye planer vil lade socialøkonomisk projekt fokusere på havekunst.
30. JAN 2019 11.05

HELSINGØR: Det kommunale ejerskab til Marienlyst Slot, der det seneste årti har været voldsomt omdiskuteret, er nu blevet slået fast i byrådet, hvor et flertal på 22-3 har vedkendt sig at tage det på sig.

I 2009 var det på tale at forære det dengang medtagne slot til staten. Fugt og svamp stillede en renoveringsudgift på 60 mio. kr. i udsigt. Og i kommunen, der i årevis havde brugt slottet til museumsformål, var overvejelsen at sælge til staten, men fortsat bruge det som hidtil. Det blev dog ikke til noget.

I 2012 var der kræfter i gang for at sætte det fredede renæssanceslot, hvis ældste dele er fra 1500-tallet, til salg i et offentligt udbud. Dengang gik både Venstre, SF, EL og Dansk Folkeparti ind for at sælge - og det var et flertal. Slottet forblev dog Helsingør Kommunes ejendom, og kommunen brugte de første 30 mio. kr. på tiltrængt renovering.

Samme år besluttede byrådet ifølge sagsfremstillingen at give aktivitetsforeningen Marienlyst Slots Venner seks måneder til at etablere et grundlag for at drive slottet. Det mandat er siden forlænget fem gange senest med udløb i 2017.

Nu i 2019 er Marienlyst stadig på kommunale hænder, og partierne, der allerhelst vil slippe af med slottet, er nu indskrænket til V og DF, der med tre pladser i byrådet i denne uge blev overtrumfet af et flertal på 22, der altså vil påtage sig ansvaret for at drive Marienlyst.

Samtidig har flertallet valgt at se nærmere på et forslag fra Den selvejende Institution Marienlyst Slot, der kom ind i billedet i 2018. Den selvejende institution har søgt om 5 mio. kr. i medfinansiering til yderligere renovering af slot samt haver. Frivillige kræfter har siden arbejdet på at udvikle slottet til et oplevelses- og udstillingssted ved blandt andet at søge fonde.

Planen er at udvikle Marienlyst Slot til en socialøkonomisk virksomhed, hvor formidling af havekunst er omdrejningspunktet suppleret med events, udlejning, væksthus, café og museumsbutik.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt