DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Ydelseskommission nedsat for at se på kontanthjælpssystemet

Helsingør-borgmester Benedikte Kiær (K) blandt de udpegede politikere og forskere. De får et år til arbejdet.
17. DEC 2019 11.25

Regeringen har nedsat en Ydelseskommission til at gentænke kontanthjælpssystemet, oplyser Beskæftigelsesministeriet. Kommissionen skal også arbejde med integrationsydelsen og finde en afløser for kontanthjælpsloftet, så der stadig er en overgrænse for offentlige ydelser.

Et nyt kontanthjælpssystem skal balancere en række hensyn: Der skal være en klar økonomisk gevinst ved at arbejde, der skal tages hensyn til børnefamilier, så børnene vokser op under rimelige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet.

Ydelseskommissionen skal desuden tage højde for, at der skal være en tilskyndelse til at forsikre sig gennem en a-kasse, og at  kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og bidrage i det omfang, det er muligt. Endelig skal der være sammenhæng mellem ret til offentlige ydelser og bidrag til det danske samfund, således at det fortsat skal være sådan, at man ikke kan komme til Danmark og få fuld kontanthjælp fra første dag, skriver ministeriets om kommissionens opgaver.

Ydelseskommissionen får Torben Tranæs som formand. Han er professor og forskningsdirektør i Vive, og medlem af Det Økonomiske Råds Formandskab og regnes for en af Danmarks fremmeste forskere på området.

Foruden formanden får Ydelseskommissionen følgende fem medlemmer:

  • Borgmester Benedikte Kiær (K), Helsingør
  • Professor Jon Kvist, Roskilde Universitet
  • Tidligere MF og fhv. minister Jytte Andersen (S)
  • Forsknings- og analysechef Lisbeth Pedersen, Vive
  • Økonomiprofessor Mette Ejrnæs, Københavns Universitet

Kommissionens formand Torben Tranæs kalder det 'en meget spændende og relevant opgave', og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger om det dobbelte hensyn til, at børn dels 'skal vokse op under ordentlige forhold', dels at 'der skal være en mærkbar forskel på at være på kontanthjælp og i arbejde' for 'det diabolske dilemma, som Ydelseskommissionen skal hjælpe regeringen med at løse'.

Kommissionen får en følgegruppe bestående af repræsentanter for arbejdsmarkedets parter. Kommissionen skal afrapportere ved udgangen af 2020.

mk

Se Ydelseskommissionens kommissiorium.