Vive-undersøgelse: Ghettoer er bedre end deres rygte
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Vive-undersøgelse: Ghettoer er bedre end deres rygte

Beboere i udsatte boligområder og ghettoer føler sig trygge. Det gælder også de ældre, viser en kortlægning af trivsel og tryghed hos 10.000 beboere.
13. DEC 2019 18.05

En undersøgelse foretaget af Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at syv ud af ti beboere i såkaldte ghetto-områder føler sig trygge.

Det er lidt færre end i resten af befolkningen, men alligevel overraskende mange, siger chefanalytiker Gunvor Christensen.

- På trods af de udfordringer, som vi ved, at der er i de udsatte boligområder, så er langt de fleste beboere trygge. De er tilfredse med der, hvor de bor og føler sig trygge.

Det er første gang, at der i Danmark er lavet så stor en undersøgelse af livet i udsatte boligområder. Flere end 10.000 beboere i 400 boligafdelinger fra hele landet medvirker.

Mest trygge er børnefamilier, beboere med ikkevestlig baggrund og måske overraskende de ældste beboere.

- De fleste er trygge og trives, og de er engageret i fællesskaber, har tillid til offentlige myndigheder og er tilfredse med deres boligområde, siger Gunvor Christensen.

Undersøgelsen er lavet for Landsbyggefonden, som siden 2015 har uddelt 870 mio. kr. til de udsatte boligområder. Beløbet stammer fra en boligaftale indgået af et flertal i Folketinget i 2014.

Helhedsplan i Slagelse
I Slagelse Kommune har det sammen med penge fra kommunen sikret en boligsocial helhedsplan i fire områder. De to, Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse, er på regeringens liste over hårde ghettoområder, mens de øvrige er i kategorien udsatte boligområder.

Foruden den sociale indsats, som blandt andet har fået flere i arbejde og styrket foreningslivet, så er samarbejdet med det lokale politi bedret, siger chef for helhedsplanen Ilir Shkoza.

- Tryghed er et flydende begreb. Har der været en brand eller et slagsmål, så kan det hele pludselig ændre sig. Men det samarbejde, vi har med politiet, har uden tvivl betydning for følelsen af tryghed.

- Beboerne har tillid til politiet. De er på fornavn med betjentene og oplever, at de færdes i områderne. Ikke bare, når det brænder på, men også i det daglige, siger Ilir Shkoza.

Eksempelvis nævner han, at politiet i øjeblikket har travlt med at tale med de unge om fyrværkeri, ligesom de i sommer mødtes med beboerne, inden leder af Stram Kurs Rasmus Paludan skulle komme til Slagelse.

I Vollsmose mener beboerformand Bjarne Andersen, at det er mere end den boligsociale indsats, der skaber tryghed. Mest af alt handler det om en mentalitetsændring.

- Da jeg flyttede ind, havde folk nok i sig selv. I dag oplever jeg, at flere hilser, og at vi er bedre til at holde øje med hinanden.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt