DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Viborg klar til at ekspropriere svinefarm ud af landsby
Lugtgener fra landsbyens svinefarm bliver fortid i Tapdrup. (Arkivfoto)
Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Om igen:
Viborg klar til at ekspropriere svinefarm ud af landsby

Samarbejde mellem en svineproducent og naboer i Tapdrup fik forpurret en anden byggeplan og sat gang i en ny plan, så landsbyen slipper for en svinefarm.

VIBORG: På sit seneste møde gav byrådet i Viborg i enighed grønt lys for at kunne ekspropriere en svinefarm i landsbyen Tapdrup, hvis ikke der kan skabes enighed om en købspris. Dermed skabes plads til udstykning af omkring seks hektar jord til boliggrunde, og landsbyen slipper for lugtgener fra svinefarmen.

Forud for beslutningen er gået et årelangt forløb, hvor beboerne i landsbyen for to år siden pludselig kunne se et byggefirma arbejde på at kunne bygge boliger på et byggefelt, der ikke var udlagt til boliger i kommuneplanen. Med det initiativ blev der af et flertal i økonomiudvalget sat gang i en proces med tillæg til kommuneplanen og ny lokalplan.

Den udvikling huede ikke beboerne, der hellere så boliger placeret på jord ved landsbyens svinefarm, sådan som også kommuneplanen siden 2017 har lagt op til. På den måde ville landsbyen kunne slippe for svineproduktionen i landsbyen. Her er svineproducenten klar til at sælge, men har ikke selv ønsket at virkeliggøre komuneplanens udlægning til boliger.

Populært område

Efter et stort debatmøde i Tapdrup om landsbyens udvikling kom det nu vedtagne forslag på banen, og Viborg Kommune er nu parat til det noget usædvanlige skridt - at overtage en svinefarm på ekspropriationslignende vikår - for at kunne udstykke boliger. Hvis da ikke der forinden kan blive enighed om en pris.

- I økonomi- og erhvervsudvalget oplever vi, at er er behov for en udstykning i Tapdrup, der er et populært område, sagde borgmester Ulrik Wilbek (V) under byrådsmødet.

Folketallet i landsbyen er på ti år steget fra 482 til 590.

Byrådsmedlem Kai O. Andersen (SF), der undervejs i forløbet har støttet Tapdrup-beboernes forslag, kaldt det under mødet for en "lykkelig slutning".

Peter Juhl (K) kaldte beslutningen for et Kinderæg med tre elementer: At styrke udviklingen med nye byggegrunde, få stoppet lugtgenerne fra svinefarmen og få sat kommunale penge i noget jord og dermed undgå at skulle betale negativ rente.

Kommunen har umiddelbart kun ret til at ekspropriere den del af ejendommen, som kommunen har behov for til udstykningen. Ejeren vil dog gerne sælge mere jord, så det resterende areal erhverver kommunen i fri handel for at imødekomme en senere efterspørgsel.