Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Vasketid ned fra 28 til 3,5 minutter

På Hjælpemiddeldepot i Aalborg reducererer nyt vaskesystem til plejesenge og hjælpemidler nu besværlige arbejdsstillinger og tunge løft

AALBORG: Bedre og mere ensartet kvalitet, et bedre arbejdsmiljø og en tidsbesparelse på 81 pct.. Det er gevinsten ved at rengøring af senge, kørestole og andre hjælpemidler er blevet automatiseret på Aalborg Kommunes Hjælpemiddeldepot, oplyser komunen, der netop har afsluttet et projekt, der har vist, at der er store gevinster at hente ved at indføre et maskinelt vaskesystem til rengøring af hjælpemidler. Projektet har kørt siden januar 2010.

- Vi havde forventet en tidsbesparelse, men dette overstiger vores vildeste forventninger, siger Inga Fryd, der er leder af Hjælpemiddeldepotet.

En sammenligning af manuel rengøring med den maskinelle rengøring påviser en markant bedre og mere ensartet rengøring af hjælpemidlerne. Det betyder at de borgere, der anvender hjælpemidler og plejesenge i Aalborg kommune, udsættes for færre bakterier fra hjælpemidlerne og derved færre smittekilder.

På Hjælpemiddeldepotet er der blandt medarbejderne stor tilfredshed med vaskesystemet. Besværlige arbejdsstillinger og tunge løft er nu reduceret markant. Der er skabt et langt bedre fysisk arbejdsmiljø, der ikke i samme grad som tidligere er nedslidende. Og med det forbedrede fysiske arbejdsmiljø har det psykiske arbejdsmiljø fået et løft. Det er ganske enkelt sjovere at gå på arbejde.

Tidsbesparelse
Tidligere tog det medarbejderne i gennemsnit 28 minutter og 21 sekunder at rengøre en seng. Med indførelse af vaskesystemet er arbejdstiden reduceret til 3 minutter og 29 sekunder pr. seng. Projektet har erfaret, at langt de fleste hjælpemiddeltyper kan indgå i vaskesystemet. Maskinerne kan vaske op til syv rollatorer ad gangen.

Mange kommunale hjælpemiddeldepoter og sygehuse har valgt at anskaffe vaskesystemet efter at have set det i drift i projektet i Aalborg Kommune.

Vaskesystemet inkl. tørresektion har kostet 545.000 kr. Projektet har modtaget finansiering fra Fonden for Velfærdsteknologi (tidligere ABT-fonden, Fonden for Anvendt Borgernær Teknologi).