Der er nu hjælp på vej til en række ukrainske krigsflygtninge, der af Udlændingestyrelsen har fået afvist opholdstilladelse i Danmark, fordi de ikke befandt sig i Ukraine, da krigen brød ud. Venstre og regeringen er onsdag blevet enige om en ændring af den særlov, som et bredt flertal af partierne i Folketinget vedtog 16. marts i år. Det oplyser Venstre til Fagbladet 3F.
Særlovens midlertidige ophold i to år til ukrainere, som er flygtet til Danmark som følge af krigen, forudsætter nemlig at de opholdt sig i Ukraine eller i Danmark, da krigen brød ud 24. februar i år, viser afgørelser fra Udlændingestyrelsen.
Ændringen af særloven kommer, efter at fagbladet har beskrevet, hvordan flere ukrainske børnefamilier er knuste og desperate over at blive tvunget til at vende hjem til deres krigshærgede hjemland. Krigsflygtningene i Sverige, Norge, Finland og Tyskland har lempeligere regler, så her får de lov at blive.
Urimelighed skal ændres
Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede kalder det urimeligt, at krigsflygtninge bliver sendt ud af Danmark.
- Særloven skal justeres, så fristen bliver ændret. Jeg har haft samtaler med udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) om det i dag, og vi er blevet enige med regeringen om en løsning. Men jeg kan ikke melde ud, hvad den går ud på, før vi er færdige med at forhandle. Men løsningen vil forhindre flere uheldige sager. For eksempel, hvor ukrainere har været rejst ud af hjemlandet på ferie og ikke har kunnet komme hjem, og dermed ikke har opfyldt de danske betingelser. Der er jo ingen, der kan forudsige, hvornår ens land bliver invaderet og planlægger ferie efter det, siger han.
Mads Fuglede pointerer, at resten af forligskredsen nu skal tages i ed om en justering af særloven.
- Vi håber, at de også vil være med til at lave en løsning, siger han.
De Radikales udlændingeordfører Kathrine Olldag kalder det pinligt, at ukrainske flygtninge får afslag i Danmark, fordi de befandt sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.
- Vi bliver nødt til at kigge på særloven igen, for det er uacceptabelt, at lande omkring os træder til og tager det ansvar, vi skulle have taget. Det harmonerer ikke med vores politiske ønske om at hjælpe ukrainske flygtninge i fællesskab og solidaritet med resten af EU, siger Kathrine Olldag, der tidligere onsdag har rettet henvendelse til ministeren med forventning om, at regeringen finder en løsning.
Fagbladet 3F har onsdag forsøgt at få kommentarer fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S).
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.