KØBENHAVN: Virksomheder er pålagt at sortere deres affald. Men det er de færreste, der gør det. Faktisk var det blot 52 pct. der sorterede én eller flere typer i 2017. Derfor ser mange organisationer og politikere et stort potentiale i det uudnyttede affald.
I København har man både forsøgt at kortlægge, hvor meget affald servicesektoren producerer, samt gennem tilsyn at skabe flere ordninger mellem virksomhederne og de private indsamlingsordninger, så mere affald kan blive sorteret til genanvendelse.
Sidste år undersøgte København mængden af affaldet fra en række servicevirksomheder i kommunen og fandt, at der var restaffald på cirka 466.500 ton. Her udgjorde madaffald langt størstedelen med 40 pct.
Tilsyn gav mere sortering
Gennem 2018 og 2019 tog København på tilsyn i 2.500 virksomheder. Ved hvert besøg undersøgte kommunen, hvilke indsamlingsordninger virksomheden i forvejen havde, og hvor meget og hvilket affald de producerede.
Det blev grundlaget for, at virksomheden med rådgivning fra kommunen bedre kunne indgå nye aftaler med private indsamlingsordninger. I alt førte tilsynene til, at der blev indgået 1.331 nye aftaler om afhentning af plast, 707 om papir, 568 om madaffald og 550 ordninger om afhentning af hver især pap, metal og glas.
En beregning fra Dansk Affaldsforening viser, at hvis alt det affald, som servicesektoren i 2019 producerede, blev genanvendt, så ville klimaet være sparet for omkring 375.000 ton CO2. Foreningen oplyser dog, at det er en usikker beregning.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.