SVENDBORG: Juristerne i Svendborg Kommune kom på en svær opgave, da et ægtepar ønskede at testamentere 30 pct. af sin formue til et af kommunens plejehjem. For betingelsen var, at kommunen skulle betale for testamentet og samtlige boafgifter.
Og må en kommune det? Eller vil det være i strid med reglerne om begunstigelse af enkeltpersoner, når nu kommunen ikke kan være 100 pct. sikker på, at der faktisk bliver noget at arve?
Kommunen har spurgt Ankestyrelsen, og her er svaret, at nej, det må kommunen ikke.
Nogle udgifter er ok, men ikke alle
Der er ingen lovregler på området, og derfor gælder de almindelige regler i kommunalfuldmagten om, at man godt må støtte enkelte borgere, hvis der er en kommunal interesse i det.
Ankestyrelsen vurderer, at kommunen kan have en saglig kommunal interesse i at afholde visse udgifter for at kunne modtage arven, og at det kan være økonomisk forsvarligt.
Men der er hverken hjemmel til at betale for oprettelsen af testamentet eller til at betale hele boets udgifter, fordi det vil begunstige de øvrige arvinger, fastslår Ankestyrelsen i sin afgørelse.
Dermed skal testamentet skrues anderledes sammen, hvis kommunens plejehjem skal have gavn af det.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.