DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Styr på flere spidser og alliancer hos centrum-venstre-partier
R-spids i Odense Susanne Crawley i midten mellem Brian Dybro (SF) og borgmester Peter Rahbek Juel (S).
Foto: Michael Bager, Ritzau Scanpix

KV21:
Styr på flere spidser og alliancer hos centrum-venstre-partier

Følg de seneste udpegninger af spidskandidater og aftaler om valgtekniske samarbejder til KV21  - i Odense, Ballerup, Brønderslev, Silkeborg, Ikast-Brande og Esbjerg.
17. FEB 2021 12.09
TEMA: KV21

Denne valg-opsamling rummer spidser og alliancer fra centrum-venstrefløjen, først hos De Radikale i Odense, hvor børn- og ungerådmand Susanne Crawley ifølge Fyens Stiftstidende er genvalgt som spids. 

Hun er ene radikale blandt de 29 medlemmer i byrådet, står øverst på listen for fjerde valg i træk og har siddet i byrådet siden KV13. R var ved KV17 i valgforbund med S-SF-EL-ALT, et samarbejde, der netop er ændret med et nyanmeldt valgforbund: EL-ALT-Veganerpartiet.

I Ballerup har De Radikale ingen plads i byrådet, og her er Lars Green Bach nu spids, oplyser Ballerup-Bladet. Han afløser dermed Lene Knüppel Andersen. R var ved KV17 her i valgforbund med S, der har det absolutte flertal.

I Brønderslev er De Radikale gået sammen med SF-EL-ALT om et valgforbund, oplyser Brønderslev Avis. Ingen af de fire partier er i dag i byrådet, der er domineret af S og V og har V-borgmester. Ved KV17 var R i valgforbund med LA, der heller ikke kom ind, mens de tre andre var i valgforbund med S, der fik 11 ud af de 27 pladser.

I Silkeborg er byrådsmedlem Peter Sig Kristensen sammen med Signe Haahr Lindegaard nu nye EL-spidser i stedet for Lene Fruelund, der ikke genopstiller, oplyser Peter Sig, der sidder i sin første periode, til DK Nyt. EL har to ud af 31 pladser, og netop Silkeborg havde ved KV17 det eneste jyske valgsted, hvor EL blev allerstørste parti, nemlig i Hjøllund med 62 ud af 275 afgivne stemmer. 

I nabokommunen Ikast-Brande har SF sat navn på sin spids, oplyser Midtjyllands Avis. Det er 24-årige Emma Thorup Jacobsen, der afløser Anders Udengaard. Partiet har ingen plads i byrådet, men hjalp ved KV17 S til seks pladser i et valgforbund sammen med R, der heller ikke kom ind. 

Endelig skal det nævnes, at Alternativet i Esbjerg ifølge Esbjerg Ugeavis har nedlagt sig selv. Partiet er ikke repræsenteret i byrådet her, og rundt om i kommunerne har partiet i denne periode mistet en del mandater, der ofte er gået til SF. I Esbjerg er ALT-spidsen fra KV17, Karin Schwarz, gået til S tiltrukket af den nye spids Jakob Lykke.