DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Store forskelle i normering på plejehjem
Foto: Claus Bonnerup, Ritzau Scanpix.

Store forskelle i normering på plejehjem

Det er ikke ligemeget, om man kommer på plejehjem i Rebild eller Ringsted, for nomeringen kan svinge med op til 400 pct. viser ny undersøgelse fra Vive.

Personalenormeringen på landets plejehjem er lige så uforudsigelig, som de numre en opråber udtrækker i et bingospil, skriver Ældre Sagen i en pressemeddelse her til morgen. Det sker på baggrund af en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive. 

Sådan læser man også rapporten hos FOA, hvor disse tal blandt andet fremhæves: 

  • På nattevagter kan personalenormeringen variere med mere end 400 pct., nemlig fra otte beboere pr. medarbejder til 41 beboere pr. medarbejder både hverdag og weekend
  • På aftenvagter er forskellen mere end 300 pct., nemlig fra 2,7 beboere til 11 beboere pr. medarbejder i hverdagene
  • Og på dagvagter er forskellen 200 pct., nemlig fra 1,4 beboere til 4,2 beboere pr. medarbejder i hverdagene
  • De store forskelle i normeringer kan kun i meget begrænset omfang forklares af forskelle i beboersammensætning.

Ældre Sagen kræver eftersyn
Det er ikke første gang, normeringen på danske plejehjem bliver undersøgt. I 2016 udarbejdede RUC, det daværende Kora og KU en undersøgelse af kvaliteten på offentlige og private plejehjem i Danmark. Den viste, at normeringen på de enkelte plejehjem kunne svinge helt op til 40 pct. fra gennemsnittet.

I 2017 bekræftede en undersøgelse fra Vive denne variation i normeringerne mellem de enkelte plejehjem. I 2018 etablerede Sundheds-og Ældreministeriet Plejehjemsoversigten, hvor det blev lovpligtigt for alle plejehjem at være registreret med beskrivelse af stedet.

Det er Ældre Sagen og FOA, der har bedt Vive sammenligne resultaterne fra undersøgelsen fra 2017 med den nye undersøgelse fra 2019.

- Vi har fået bekræftet vores bange anelser. En så markant form for ulighed er ikke værdigt i et velfærdssamfund. Tværtimod. Den er beviset på, at plejehjemsområdet har brug for et 360 graders eftersyn, siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup og fortsætter:

- Vi kræver nationale standarder, som gør, at plejen er ens uanset, hvor vi bor. Folk skal føle, at de har noget at holde sig til. Det har de ikke i øjeblikket. Og det skal ikke være vores postnummer eller tilfældigheder, der afgør, hvilken hjælp og omsorg, vi kan få, siger Bjarne Hastrup.

Mindre om dagen – mere om natten
Vive har opgjort de indsamlede resultater fra de deltagende plejehjem på kommuneniveau og også kigget på landsgennemsnittet. 

Set i forhold til 2017 har medarbejderne på landsplan i gennemsnit fået 0,3 beboer mindre at tage sig af på dagvagten i hverdage, mens der i gennemsnit er blevet 1,1 beboer mere pr. medarbejder på nattevagten.

Der er gennemsnitligt færrest beboere pr. medarbejder på dagvagter i hverdage, men i weekenden bliver der 73 pct. flere beboere pr. medarbejder i dagtimerne.

Set i forhold til normeringen fra kl. 7-15 på hverdage, bliver der 146 pct. flere beboere pr. medarbejder fra kl. 15 – 23.

 

Fakta om undersøgelsen:

  • Antallet af plejehjem var på undersøgelsestidspunktet 915
  • Spørgeskemaet blev udsendt elektronisk til lederne af plejehjemmene i efteråret 2019.
  • Der blev opnået samlet besvarelse på 48 pct. Bortfaldsanalysen viser, at undersøgelsen som helhed er repræsentativ.
  • Undersøgelsen, som ikke er offentliggjort endnu på Vives hjemmeside, kan hentes hos Ældre Sagen.