DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Statsministeren ønsker at flere udsatte børn bortadopteres

Støttepartier vil have forebyggelse, men statsministeren talte i nytårstale for at bortadoptere og tvangsfjerne børn for at give dem en bedre start på livet.
2. JAN 2020 6.01

Myndighederne skal kunne gribe tidligere ind, når det kommer til børn, der mistrives, og flere udsatte børn bør i fremtiden blive tvangsadopteret. Det siger statsminister Mette Frederiksen i sin første nytårstale. 

- I dag får nogle forældre for mange chancer. Måske i den bedste mening. Men når en 12-årig bliver fjernet fra hjemmet, så ligger der ofte 11 dårlige år bag. Derfor må vi lægge berøringsangsten væk.

- Det vigtigste, det helt afgørende for et lille barn, er at vokse op med tryghed, kærlighed og stabilitet. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres. Så de får en reel ny start, siger hun.

Vælgerne skal kunne måle hendes regeringsperiode på, om den næste store gruppe børn og unge kommer til at klare sig bedre i samfundet. Det har hun sat som et af de vigtigste pejlemærker.

Ifølge Statsministeriet er der truffet afgørelse om tvungen bortadoption for cirka 35 børn siden 2015. Mette Frederiksen varsler en række konkrete initiativer, men gik ikke i detaljer med, hvad hun vil lave om.

Men hun siger allerede nu, at hun vil have tvangsfjernelser, for det er ikke nok at forebygge, selv om eksperter siger, at relationen til forældrene er vigtig, og at frivillighed ved bortadoption er vigtigt.

- Jeg ved godt, at det ikke er alle, der vil være enige med mig. Nogle vil sige, at vi skal forebygge mere, passe mere på familierne. Det skal vi, men det vil ikke være nok. Vi må entydigt tage børnenes parti, siger hun.

I Socialdemokratiets børne- og socialudspil fra 2018 står der, at 'hensynet til barnet må gå forud for de biologiske forældre'.

Mette Frederiksen har tidligere peget på, at mange problemer skyldes et alt for udstrakt hensyn til at holde børn sammen med deres biologiske forældre. Netop forebyggelse, som Mette Frederiksen selv nævner, er hvad de tre støttepartier taler for. Men det vil ikke være nok, mener hun selv.

For sen reaktion i dag
Tidligere anbringelser er den rigtige vej til at sikre udsatte børn et bedre liv, mener Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne.

- Børn har kun en barndom, og det gælder også anbragte børn. Vi oplever i dag, at børn er blevet anbragt så mange gange, at de bliver frarøvet deres barndom, siger han.

Han mener, at statsministers udmelding skal hænge sammen med en styrket økonomi i kommunerne.

- Der bliver reageret for sent i dag, og kommunerne vælger nogle gange at placere børnene de billigste steder frem for de rigtige steder.

- Der er eksempler på børn, som har været anbragt 10-11 gange, inden de fylder 12 år. Enhver kan regne ud, at deres chancer for at klare sig godt i livet er ringere, siger Benny Andersen.

Samme melding kommer fra Dansk Socialrådgiverforening. 

Ritzau

Anbringelser

  • I 2018 var 13.823 børn og unge mellem 0 og 22 år anbragt uden for hjemmet. I runde tal er 1 ud 100 anbragt uden for hjemmet.
  • Flere drenge end piger bliver anbragt uden for hjemmet. 7.487 drenge var anbragt, mens antallet af piger var 6.323.
  • Cirka halvdelen af alle anbragte er mellem 12 og 17 år.
  • Antallet af anbragte børn og unge er faldet de seneste år. I 2011 var 14.978 anbragt uden for hjemmet.
  • 8.703 børn var anbragt i plejefamilie, 2.366 var på en døgninstitution, mens 1.921 var på et opholdssted for børn og unge. Resten har enten eget værelse eller var på kost- eller efterskole eller andre tilbud.
  • Størstedelen - helt præcist 8.543 af anbringelserne var med forældrenes samtykke, mens det i 2.713 sager skete uden accept fra forældrene.
  • Ganske få bliver tvangsadopteret fra fødslen. De seneste tre år har det været under ti om året.
  • Herudover var 2100 mellem 18 og 22 år tilknyttet tilbuddet efterværn, der er for unge, som har været anbragt uden for hjemmet i deres barndom. De kan for eksempel bo på en daginstitution eller i en plejefamilie.

Kilde: Danmarks Statistik, DR.