
Travle forvaltninger kendes i alle kommuner, og et ekstra stort pres på administration i Ikast-Brande Kommune førte i denne uge til, at politikernes spørgelyst blev et punkt på byrådsdagsordenen Økonomiudvalget havde på forhånd sagt nej til et forslag fra kommunaldirektøren om at afsætte ekstra 750.000 kr. til at håndtere de mange spørgsmål fra de folkevalgte.
Til gengæld skal der i Ikast-Brande fokuseres på ændrede sagsgange, så spørgsmål i samme boldgade bliver samordnet, ligesom politikerne kommer til at vente lidt længere på deres svar. Ikast-Brande er i øvrigt en af de kommuner i landet, der bruger færrest penge pr. indbygger på centraladministrationen, viser de kommunale nøgletal.
Bliver der for meget bøvl eller dårlig kemi i én kommune, så er der jo andre kommuner at gå til som embedsansat, og jævnligt ansætter en kommune en direktør, der tidligere er blevet fyret i en anden. Denne uge var det Fredericia Kommune der fik ny direktør for børn, unge og kultur - Michael Maaløe, der tidligere har været børn og ungedirektør i Randers Kommune. "Der skete ting i mit tidligere job, som jeg vil sikre, at jeg ikke havner i igen. Sådan et forløb kan man altid lære noget af, og jeg har helt bestemt også lært noget,” siger han ved jobskiftet.
Heldigvis sker jobskifter oftest ganske frivilligt - som der denne uge også var et eksempel på, da Holbæks kommunaldirektør valgte at rykke til sammet toppost i Helsingør: "Jeg har været meget glad for at være i Holbæk Kommune, og der er ikke et gram af mislyd, der skubber mig væk. Men jeg har fået en sjælden chance for at blive kommunaldirektør i min hjemby Helsingør", lyd det i den anledning fra Rasmus Bjerregaard.
Samspillet lokalpolitikere imellem er naturligvis heller ikke altid gnidningsfrit - som nu fx i Rebild Kommune hvor to meget fasttømrede fløje har så svært ved samarbejdet, at ekstern hjælp hentes ind på det kommende byrådsseminar. I Odense er tidligere tiders dårlige tone til gengæld på det nærmeste afskaffet efter vedtagelsen af et kodeks for god opførsel i byrådssalen - bl.a. med noget så enkelt som ikke at omtale hinanden i nedsættende vendinger.
At det ikke nødvendigvis er så enkelt med den høflige tone viste ugen også: Det konservative medlem af Regionsråd Hovedstaden - den tidligere mangeårige Gentofte-borgmester Hans Toft erklærede sig efter sammenstød med partiets gruppeformanden i rådet Christoffer Buster Reinhardt - færdig i politik. Hans Toft forlader regionsrådet - men beholder sit medlemsskab af partiet.
Håndtering af forurenet spildevand kræver ekspertviden - som ikke nødvendigvis er nem for en kommune at få til huse. I denne uge fortsatte sagen om en udsat miljøgodkendelse til en virksomhed i Slagelse, der behandler industrispildevand. Et advokatfirma kom frem til, at den vejledning, kommunen har fået fra Miljøstyrelsen om miljøgodkendelsen, næppe er i overensstemmelse med hverken EU-reglerne eller Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis på området - eller med en bekendtgørelse fra Miljøministeriet.
Og selvom kommunen endnu ikke har været i dialog med Miljøministeriet, er der i kommunens klima- og miljøudvalget nu ny enighed: RGS Nordic, der modtager og behandler millioner af liter forurenet spildevand fra bl.a. den norske olieindustri, skal ikke længere have lov til at pumpe miljøbelastende spildevand ud i havet ved Agersø Bugt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.