Spiritusbilister sigtes og får et godt tilbud

1.900 spiritus- og narkobilister fik tilbud af politiet om at blive ringet op af en rådgiver fra kommunen for at ændre et rusmiddelproblem.
19. JUN 2022 13.13

I løbet af ét år er 1.900 bilister blevet opfordret af en politibetjent til at sige ja til at blive ringet op af en rusmiddelrådgiver. Bilisterne får tilbuddet, når de bliver stoppet og sigtet for spiritus- eller narkokørsel, opsøgt af politiet på hjemadressen efter et borgertip eller ved gentagen spirituskørsel. Knap hver fjerde bilist tager imod tilbuddet om at få en samtale med en rådgiver fra kommunen, oplyser Alkohol & Samfund.

Hvert år bliver omkring 6.000 bilister sigtet for spirituskørsel. Efter mange års fald i antallet af tilskadekomne og dræbte ved trafikulykker, hvor alkohol har været involveret, er der sket en stigning i antallet af alvorligt tilskadekomne fra 2019 til 2020.

Sammen med flere politikredse, kommuner og med støtte fra TrygFonden, står Center for Rusmiddelforskning bag et forskningsprojekt, der undersøger, om de tre forebyggelsesindsatser kan blive integreret i politiets og kommunernes arbejde med at forebygge spiritus- og narkokørsel og hjælpe flere relevante borgere i behandling:

Udover de fire politikredse, der bliver evalueret, er andre politikredse begyndt at arbejde med nogle af indsatserne. Bornholms Politi opfandt én af forebyggelsesindsatserne, som handler om at opsøge folk på baggrund af borgertips om mulig spirituskørsel.

Senest har Fyns Politi i samarbejde med samtlige fynske kommuner besluttet at påbegynde et projekt 1. september 2022, hvor sigtede spiritusbilister bliver tilbudt en samtykkeerklæring med henblik på at blive kontaktet af en rusmiddelbehandler.

Dataindsamling fra fire politikredse

  • Nordjyllands Politi og 9 kommuner: 519 borgere spurgt og 165 gav samtykke
  • Midt- og Vestjyllands Politi og 11 kommuner: 1034 spurgt og 208 gav samtykke
  • Nordsjællands Politi og 5 kommuner: 165 spurgt og 27 gav samtykke
  • Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi og 2 kommuner: 166 spurgt og 35 gav samtykke (dataindsamling i seks måneder) 

Kilde: Center for Rusmiddelforskning 2022, der samlede data fra marts 2021 til februar 2022