Spærretid op til valg nu helt væk på Bornholm

Med ny sammensætning i kommunalbestyrelsen er der nu igen åbenhed på kommunale institutioner - også i valgkampen.
23. SEP 2022 9.06

TEMA: FV22

BORNHOLM: I august 2021 besluttede et flertal af den daværende kommunalbestyrelse et revideret regelsæt vedrørende såkaldt spærretid op til valg.

Spærretiden gik oprindeligt på, at kun kommunaldirektøren måtte udtale sig på kommunens vegne, at medierne ikke havde adgang til kommunale bygninger og institutioner i perioden, og at politikere må vente med at komme i praktik i kommunens institutioner. 

Alligevel er de tre måneders spærretid et "udemokratisk signal, som danser på kanten af grundloven", mente dengang Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Og også Ankestyrelsen gik ind i sagen.

De regler er sidenhen blevet mere eller mindre afskaffet, men nu er den sidste rest helt væk.

På byrådsmøde i denne uge var der fuld opbakning til Bornholmerlisten om at afskaffe den sidste rest af spærretid, der i retningslinierne lød: ”Politikere kan derimod ikke medbringe gæster og/eller have følgeskab af medier/journalister under besøg på kommunens institutioner/enheder i perioden.”

Kirstine van Sabben (Bornholmerlisten) argumenterede med, at det aldrig har været et problem, at politikere og presse indfandt sig uden aftale, og syntes, at der iøvrigt måtte væpre ens regler året rundt - valgkamp eller ej.

Der er nyt flertal i kommunalbestyrelsen på Bornholm - og mange nye - så nu var der enighed hele vejen rundt om at afskaffe spærretiden og erstatte den med åbenhed.

ka