DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Skibe og helikoptere kæmper mod olieudslip i Aabenraa Fjord

Olieudslip i Aabenraa Fjord kan skade fuglelivet i området, og derfor skal olien hurtigst muligt indsamles.
5. JAN 2020 16.42

AABENRAA: To helikoptere. Adskillige skibe og gummibåde. Og cirka 46 mand.

I mere end et døgn har mandskab fra Forsvarets Operationscenter, Beredskabsstyrelsen og det lokale beredskab i Aabenraa forsøgt at inddæmme olie fra et større olieudslip i Aabenraa Fjord.

30 kubikmeter gasolie løb ud i fjorden under et kraftigt blæsevejr lørdag formiddag. Det skete, da et tankskib var ved at losse olie.

På grund af kraftige vindstød knækkede skibets trosser - altså fortøjningen - og så skete ulykken, fortæller vagthavende officer i Forsvarets Operationscenter Claus Thing Rasmussen.

- For at undgå flere ulykker og for at undgå at gå på grund blev besætningen på skibet nødt til at starte motoren og sejle derfra. Og i den forbindelse knækkede slangen til olien. De sejlede et stykke væk fra kajen, og så slap 30 kubikmeter olie ud, siger han.

Den vagthavende officer forklarer, at olien ikke udgør nogen sundhedsrisiko for mennesker, men at den kan være til skade for dyrelivet.

- Olien udgør ikke en fare for mennesker, men for fugle kan det være et problem, da det er noget fedtet stads. Derfor vil vi have det samlet op så hurtigt som muligt, siger Claus Thing Rasmussen.

Risiko for dyreliv
Ud over ænder, måger og andre fugle er olien en risikofaktor i forhold til de havdyr, der lever og færdes længere nede i vandet.

Lørdag var olien begrænset til et lille, kystnært område i Aabenraa Fjord, men det ændrede sig natten til søndag.

- I nat vendte vinden, og det betød, at olien blev spredt ud over et større område i fjorden, fortæller den vagthavende officer.

For at inddæmme olien blev der lørdag lagt flydespærrer - en form for oppustelige puder - ud i fjorden. Til selve opsamlingen bliver der brugt udstyr, der kan suge olien op, og en slags koste, der kan skimme havoverfladen.

Tankskibet, hvorfra olien kommer, blev tilbageholdt efter udslippet. Det er procedure i den type sager. Skibet kommer fra Marshalløerne i Stillehavet.

Ritzau