DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Scanning af besøgende på sikret institution er uden lovhjemmel

Socialministeriet lover Folketingets Ombudsmand at sørge for en lovændring 'ved en given lejlighed'.
17. JUL 2020 11.35

Den sikrede døgninstitution Sølager under Region Hovedstadens Sociale Virksomhed har uden lovhjemmel stillet som betingelse for besøg på institutionen, at den besøgende skulle scannes og diverse uønskede effekter opbevares af institutionen under besøget. Det vurderer Folketingets Ombudsmand, der blev opmærksom på praksis under et tilsynsbesøg på stedet.

Sølager ligger i Hundested og er beregnet på unge i varetægtssurrogat. Ombudsmanden anerkender i en udtalelse om sagen det praktiske behov for at forhindre de anbragte unge i 'at komme i besiddelse af genstande, der kan bruges til at forvolde skade på dem selv og andre', men at scanningen og praksis i øvrigt er et sagligt og nødvendigt tiltag, er ikke nok til at gøre det lovligt.

Ombudsmanden har korresponderet med både Sølager, Region Hovedstaden og Socialministeriet om sagen, og de to sidstnævnte medgiver i vekslende grader, at lovhjemlen for Sølagers praksis måske ikke er helt åbenlys. Sølager selv har fortsat sin praksis.

For at få lovhjemlen på plads vil Socialministeriet 'ved en given lejlighed' foreslå en ændring i voksenansvarsloven, der giver sikrede døgninstitutioner for børn og unge ret til at anvende den beskrevne praksis.

 

Se Ombudsmandens udtalelse.