Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

S splittet om velfærdsrettigheder

Socialdemokraterne vil føre regnskab med kommunernes velfærdsydelser. Men partiets spidskandidater giver helt modstridende meldinger om, hvad regnskabet skal indeholde
12. SEP 2011 13.10

Af Sine Riis Lund og Kim Rosenkilde Nielsen, [email protected] og [email protected]

Regnskab uden indhold. Den konklusion er nærliggende, når man spørger til Socialdemokraternes planer om at holde regnskab med kommunernes velfærdsydelser. For svarene er i bedste fald vidt forskellige, og i værste fald direkte modstridende, alt afhængig af, hvem af spidskandidaterne, man spørger:

Socialdemokraternes næstformand, Nick Hækkerup, bebudede i sidste uge indførelsen af det såkaldte velfærdsregnskab, som er baseret på en række konkrete velfærdsrettigheder. Men kun tre dage før Nick Hækkerups udmelding om velfærdsregnskabet lød der imidlertid fuldstændigt andre toner fra Mette Frederiksen, der er næstformand for partiets folketingsgruppe. Hun afviste i en debat med Ældre Sagens formand på DR P1 kategorisk de 29 velfærdsrettigheder, der blandt andet omfatter enestue til døende og loft på antallet af elever i folkeskolen.

- Vi går ikke til valg på de velfærdsrettigheder, sagde Mette Frederiksen.
Alligevel fastholder Nick Hækkerup nu over for Kommunen, at velfærdsregnskabet vil blive en realitet under en S-ledet regering. Han bekræfter, at det 'i princippet' er de samme rettigheder, som blev fremlagt i 2007, der er indeholdt i de nuværende forslag om et velfærdsregnskab.

- Men der skal ske en tilpasning til de økonomiske konjunkturer, som jo er, at vi er i en krisesituation, siger Nick Hækkerup til Kommunen.

Hvad denne tilpasning består i, var det ikke muligt at få uddybet fra Nick Hækkerup, der til gengæld gentager, at 'det er de samme velfærdsrettigheder, der er centrale for os.'
Hvilke velfærdsrettigheder kommunerne skal forpligtiges på at levere og hvornår, vil han imidlertid ikke fortælle. Det vil blive afklaret i dialog med kommunerne og efter bestik af den økonomiske situation, siger han.

'det skal de nok få at vide...'
I Ældre Sagen er man nu godt forvirret.

- Hvis Nick Hækkerups udmelding betyder, at man vil give konkret indhold til de her velfærdsrettigheder, så hilser vi det velkomment. Omvendt så vil vi sige, at hvis ikke man har en kerne af rettigheder, som skal udfylde det her regnskab, ja så bliver det jo noget tomt, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Olav Felbo til Kommunen.

Heller ikke hos Socialdemokraternes informations- og Analyseafdeling finder man svaret på, hvilke rettigheder regnskabet skal indeholde. Snarere tværtimod. For her afviser man velfærdsregnskabet og siger, at det i dag i stedet hedder 'aftaler om kvalitetsudvikling,' som det fremgår af S og SF's udspil Fair Løsning. Samtidig afviser man, at der arbejdes med nogle lovbestemte minimumsniveauer for velfærdsydelserne, som skal gælde alle kommuner.

Men selv om kommunerne derfor ikke kan få at vide, hvad velfærdsregnskabet konkret kommer til at gå ud inden valget, så understreger Nick Hækkerup, at det skal de nok opdage.

- Tro mig, det skal de nok får at vide, siger Nick Hækkerup.


Læs hele baggrunden i Kommunen