Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

S: - Exit polls er en uskik

FV 11 Vil modvirke stemningen af, af at et valg allerede er afgjort kl. 14
KORT NYT14. SEP 2011 15.29

- Jeg synes, at det er en total uskik at lave exit polls og på den måde blande sig i vælgernes afgørelse på den dag, hvor det er vælgernes tur til at træffe en konklusion oven på tre ugers valgkamp, siger politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) til Jylands-Posten.

Partiet stillede i 2009 forgæves forslag om at forbyde exit polls før efter kl. 20 på valgdagen samt meningsmålinger i dagene lige op til valget.

 

- Der er folk, der kan ræsonnere, at 'det lader til, at de andre er så meget foran, at så gider jeg ikke at gå ned og stemme'. Det kan også være det modsatte, men det er den fornemmelse af, at tingene er afgjort.

Men ifølge adjunkt ved Syddansk Universitet Christian Elmelund-Præstekær, som bl.a. forsker i politiske meningsmålinger, tyder intet på, at exit polls påvirker vælgerne.

- Og hvad skal man forbyde? At bringe dem? At lave dem? Så er man ude i at forbyde folk at stille og svare på forskellige spørgsmål, og så er man på kant med ytringsfriheden.

Ifølge ham har medierne i nogle lande lavet et kodeks om, at man venter med at offentliggøre exit polls, til valgstederne er lukket.