DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Røde politikere i udpegninger, stoppen op og et comeback
Anders W. Berthelsen, Tim Vermund og Peter Rahbæk Juel - alle fra S - lige efter KV17 i Odense.
Foto: Vibeke Volder, Ritzau Scanpix

KV21:
Røde politikere i udpegninger, stoppen op og et comeback

Følg de seneste navnenyheder fra optakten til KV21 fra S, SF og EL i Greve, Odense, Esbjerg, Egedal, Syddjurs og Køge.
13. AUG 2020 7.00
TEMA: KV21

Denne opsamling af navnestof begynder med en ny spidskandidat i partiet med de absolut fleste borgmesterposter: Socialdemokratiet, hvor partiforeningen i Greve nu ifølge Dagbladet har fået sig en ny spids: John T. Olsen, der erstatter Niclas Bekker Poulsen på den post.

Borgmester er Pernille Beckmann (V), der sidder i sin anden periode og ved KV17 fik flest personlige stemmer, nemlig 3.740 foran Niclas Bekker med 2.350, Liselott Blixt (DF) med 1.330, Morten Dahlin (V) med 1.005 og så de to socialdemokrater Bjarke Abel og John T. Olsen med lige mange - 472.

Abel havde først også meldt sig som mulig spids, men trak sig igen. S gik ved KV17 frem fra 5 til 7 mandater i det 21 pladser store byråd, hvor V konstituerede sig med DF og LA - ialt 12.

I Odense melder Socialdemokratiets gruppeformand Anders W. Berthelsen ud i Fyens Stiftstidende, at han stopper efter valget og angiver som alderspræsident i byrådet sine 67 år, 68 år ved KV21, som hovedårsagen.

S-politikeren, der i sine tre valgperioder har siddet i By- og Kulturudvalget, ønsker at sætte tempoet ned  og bruge mere tid på familien og på at skrive bøger.

I Esbjerg er Karin Schwartz tilbage hos S, oplyser Ugeavisen Esbjerg. Hun repræsenterede i godt syv år S, men meldte sig ud i 2013 i protest mod den højredrejning, hun oplevede, at partiet tog med Bjarne Corydon som finansminister og konflikt med lærerne på programmet.

Hun mislykkedes ved KV13 med  at komme ind med sin egen liste, Empartiet, og også med opstilling med Alternativet ved KV17, hvor hun fik 867 personlige stemmer. Nu forsøger hun sig igen med S, hvor hun er politisk tiltrukket af den nye spids, Jakob Lykke.

De mindre partier på den røde fløj har også nye navne: 

SF i Egedal har genvalgt Jens Skov, oplyser Lokalavisen Egedal. Han sidder i en enmandsgruppe og er med i den helt brede konstituering, hvor Karsten Søndergaard (V) er borgmester.

Enhedslisten i Syddjurs har genvalgt gymnasielektor Jesper Yde Knudsen som spids, som han også var ved de to seneste valg, oplyser Adresseavisen Syddjurs. Han sidder også i en enmandsgruppe og er med i den helt brede konstituering bag borgmester Ole Bollesen (S).

I Køge har EL genvalgt Niels Rolskov som spids, oplyser Sjællandske. Han har været EL-spids siden KV05 i den socialdemokratisk ledede kommune med Marie Stærke som borgmester, hvor han selv er formand for klima- og planudvalget.

Han er med i konstitueringen bag Stærke, der lige efter valget bestod af S, DF, EL og LA med 14 ud af 27 mandater. Siden kom også SF og K med, hvilket betyder, der er 21 ud af byrådets 27 medlemmer med i konstitueringen og kun V står udenfor.

Kl. 13.08 Tilføjet den allersidste oplysning om konstitueringen i Køge.