dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Region Syd vil coronateste syge samme sted som raske

Region Syddanmark vil sende symptomfri borgere og folk med milde sygdomstegn til test samme sted.
31. AUG 2020 20.45
TEMA: Corona

Folk med snue og feber kan fra senere i år få taget en coronatest ved siden af personer uden tegn på covid-19.

Region Syddanmark vil sende personer, der har milde symptomer på smitte, og symptomfri borgere til test samme sted, oplyser regionen. Formålet er at sikre lettere adgang til test.

I dag får symptomfri borgere taget en test i de hvide telte. Prøvetiden kan de selv bestille på hjemmesiden coronaprover.dk. Har man feber, snue eller det, der er værre, skal man i dag testes ved akutsygehuse, og det kræver en henvisning fra egen læge.

Selv om der åbnes for at teste symptomfrie og syge samme sted fremover, skal de, der har milde symptomer, stadig visiteres via egen læge.

Forsvarligt

Det er sundhedsmæssigt forsvarligt at teste syge og symptomfri samme sted, vurderer regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

- Ja, det mener vi fuldt ud, det er. Vi vil selvfølgelig spørge, når folk kommer, om de har symptomer, så de kan komme i den rigtige kø, siger hun.

Hun siger, at når man kan være rask smittebærer, så kan opdelingen af folk til tider virke kunstig.

- Vi tager selvfølgelig højde for symptomer, men det giver folk et nemmere og mere let tilgængeligt tilbud, at alle testlokaliteter er samlet samme sted i byen, siger regionsrådsformanden.

Seks nye testcentre

Regionen lægger med den nye testplan op til at oprette faste teststeder i yderligere seks byer. Desuden skal antallet af mobile testenheder øges fra 6 til 14, fremgår det.

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst forklarer i et skriftligt svar, at en del af beslutningen beror på, at man ikke ønsker at forvirre folk, der kan have svært ved at finde ud af, hvor de skal testes. Derfor kan det give god mening, at der kun er ét sted man skal henvende sig, skriver hun.

Hun mener, at smitterisikoen kan holdes nede, hvis folk på testcentrene ellers følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

De nye testcentre skal efter planen ligge i Odense, Svendborg, Kolding, Vejle, Esbjerg, Aabenraa og Sønderborg.

Der lægges også op til, at forældre til børn mellem 2 og 12 år, der ikke har symptomer på coronasmitte, kan booke en tid til test over nettet. Dermed slipper de for at skulle forbi egen læge først.

Tiltagene forventes implementeret løbende - dog skal det efter planen senest være klar i midten af november i år.

Ritzau