DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Region mangler læger og må flytte specialer østpå

Langvarig mangel på læger i psykiatrien i Vestjylland giver problemer.
7. APR 2021 13.00

MIDTJYLLAND: Det er mere end svært at skaffe psykiatriske speciallæger til det vestlige Jylland.

Regionen har i en årrække arbejdet på at tiltrække og fastholde både danske og udenlandske læger til Regionspsykiatrien Vest, men uden effekt, fremgår det af referater fra regionsrådet og psykiatri- og socialudvalget. Lige nu har afdelingen kun to fasttilknyttede speciallæger i psykiatri, efter at den ledende overlæge har sagt op, og derudover trækker man på konsulenter og vikarer, ofte til høje lønninger for få timer.

Sundhedsstyrelsen kræver, at der skal være mindst tre speciallæger til at varetage en specialiseret funktion, og har derfor bedt regionen om en redegørelse. Derfor vil regionsrådet i april få forelagt en indstilling om, at regionen frasiger sig syv specialer i Vest og lader AUH, Aarhus Universitetshospital, overtage ansvaret for patienterne.

Der er tale om specialerne demens, skizofreni, affektive lidelser, personlighedsforstyrrelser, ADHD, PTSD og traumatiserede flygtninge, men selvom de skal høre under Aarhus, skal patienterne fortsat kunne behandles ambulant i det vestjyske med behandlerteams fra AUH.

Samtidig lægger regionen op til, at 14 særlige psykiatripladser i Viborg og to pladser i Aarhus, der skulle flytte til Gødstrup ved Herning til efteråret, bliver, hvor de er, så man slipper for at opstarte et nyt sengeafsnit midt i en flytning og med stor lægemangel. Det vil koste to-tre mio. kr. årligt til lokaler i Viborg.

Træls situation

- Situationen er i det hele taget træls, siger Jacob Isøe Klærke (SF), formand for regionens psykiatri- og socialudvalg, til Jyllands-Posten.

Han lægger ikke skjul på, at der er tale om en nødløsning, når patienterne i den vestlige del af regionen lægges ind under AUH.

- Vi prøver at se på det som en samlet psykiatri og en samlet patientgruppe, der kan få god behandling, uanset hvor man bor. Men der er udfordringer. Havde vi frit valg, skulle vi ikke ned ad den her vej. Ønskescenariet er tilstrækkelige speciallæger, siger han.

1. november havde regionen i alt 132 vakante speciallægestillinger, og heraf var de 40 inden for psykiatrien, viser en oversigt fra regionen.