DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Regeringen sætter institutioner fri i nyt forsøg
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix.

Regeringen sætter institutioner fri i nyt forsøg

Vi kender frikommuner. Men nu indfører regeringen også friinstitutioner, som undtager en række plejehjem, dagtilbud og botilbud fra statslige regler og kommunal regulering

Kvaliteten i opgaveløsningen på plejehjem, i dagtilbud og sociale botilbud skal styrkes til gavn for borgerne, og medarbejderne skal have større frihed til at bruge deres faglighed i dagligdagen. Det mener regeringen, som derfor forsøgsvis vil fritage institutioner og kommuner fra bl.a. statslige regler og kommunal regulering.

Ifølge innovationsminister Sophie Løhde (V) spiller medarbejdere på plejehjem, dagtilbud og botilbud en vigtig rolle i forsøget med friinstitutioner, der er et led i regeringens kommende Sammenhængsreform, som bl.a. skal give medarbejderne i den offentlige sektor mere tid til kerneopgaverne:

- Det er ofte medarbejderne og kommunerne, der ved, hvor registreringskrav eller regler står i vejen for at levere den bedst mulige velfærd til borgerne. Derfor giver det god mening at lade dem pege på regulering, som de gerne vil fritages fra, så kvaliteten i opgaveløsningen kan styrkes i dagligdagen, og de kan få mere tid til kerneopgaven. På den måde er forsøget med friinstitutioner også en tillidserklæring til de mange dygtige medarbejdere, der hver dag knokler i den offentlige sektor, siger Sophie Løhde.

Netværk som med frikommuner
Kommunerne kan ansøge om at blive en del af forsøget fra marts til april. Herefter bliver kommunerne en del af et partnerskab med andre kommuner, institutioner, ministerier og andre relevante aktører.

- Det er ofte ude i virkeligheden, at de bedste idéer opstår. Det er der, man for alvor kan se tingene i en sammenhæng – hvordan man gør tingene mest fornuftigt med borgeren i centrum. Så jeg glæder mig meget til at se, hvilke idéer de kommuner og plejehjem, der kommer til at deltage, bringer til bordet. Jeg er ikke i tvivl om, at det er noget, vi politikere - og kommuner landet over, vil kunne blive inspireret af, siger ældreminister Thyra Frank (LA).

I partnerskaberne udpeges statslige regler, kommunal regulering eller lokale krav, som kommunerne kan fritages fra som et led i forsøget.

- Sociale botilbud og dagtilbud til børn er i forvejen områder, hvor der er stort lokalt råderum. Nu bliver der endnu mere frihed til at sætte nogle rammer, som institutionerne mener, kan give en bedre kvalitet i deres arbejde. Det er vigtigt, at borgernes retssikkerhed bliver tænkt med hele vejen. Det bliver interessant at se, om det med initiativet er muligt at skabe endnu bedre kvalitet end i dag, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Selv om institutionerne får mere frihed, betyder det ikke, at der er frihed til at svække på service eller borgerens retssikkerhed. Institutionerne skal leve op til de klare resultatmål, som opstilles i forbindelse med etablering af friinstitutionerne.

rp