Regering var orienteret om milliardindkøb uden udbud

To ministerier undlod at kontrollere myndigheder, som købte corona-udstyr for milliarder af kroner.

Regeringen var orienteret om, at det offentlige foretog indkøb af testkit for to milliarder kroner uden konkurrence. Det siger justitsminister Mattias Tesfaye (S) på et samråd onsdag. Ifølge ministeren var der ingen, som stillede spørgsmål ved det.

- Det er fremgået af sagsfremstillingen, der også er forelagt for ministeren, siger Tesfaye, der som justitsminister er ansvarlig for koordinering af indkøb.

Det er altså hans forgænger på posten, Nick Hækkerup, som blev orienteret mere end én gang. Politiken har beskrevet, hvordan staten under coronapandemien har foretaget indkøb uden konkurrence for mindst 13 milliarder kroner. Det kan have betydet, at staten er gået glip af at få det til en lavere pris.

Region-indkøb uden udbud

Region Midtjylland købte eksempelvis kviktests til covid-19 for to milliarder kroner uden at gennemføre et udbud. Det skete med henvisning til en katastrofebestemmelse i udbudsloven ifølge Tesfaye.

- Man skal ikke se det som om, at vi har fået oplysninger ind i ministeriet, som man har anset som værende kontroversielle. Vi har en undtagelsesbestemmelse i udbudsloven, så det er ikke at være på kant eller i modstrid med loven at bruge den bestemmelse. Det kræver bare, at der er en særlig situation, siger han på samrådet.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var han selv ikke klar over, at Statens Serum Institut foretog indkøb for over fire milliarder kroner uden udbud. Ifølge Politiken blev han først klar over det, da avisen begyndte at skrive om det. Det sagde han på et samråd onsdag.

Kritik af forløbet

Partiet Venstre kritiserer forløbet.

- Der er brugt en hulens bunke skattekroner, men ingen ved, om man har fået varerne og ydelserne til den rigtige kvalitet og pris, og ingen vil tage ansvaret for, om handlerne er gået rigtig for sig, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) til avisen.

Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard har tidligere sagt, at der med de knap 13 milliarder kroner er tale om "et helt ekstraordinært stort beløb".

Han vurderer, at myndighederne ved at undlade udbud har spildt beløb, der svarer til hele den pulje, som Folketinget har afsat til anlæg af nye nærhospitaler de næste fem-seks år. Det kan være i omegnen af fire milliarder kroner har han sagt til Politiken.

Ritzau