dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Race to the bottom - nødvendigt eller misforstået

'Race to the bottom' - nødvendigt eller misforstået

Tænketanken Cevea frygter, at arbejdsgiverne vil bruge krisen som carte blanche til at presse lønmodtagerne ved overenskomstforhandlingerne. Følg debatten på AGORA
10. JAN 2012 14.30

Af Camilla Boyhus Madsen [email protected]

- Hvis du strammer garnet, kvæler du jo barnet, skriver Ceveas analysechef Jens Jonatan Steen på debatforummet agora. Med julesangscitatet advarer han arbejdsgiverne mod at udnytte krisen til deres fordel:

- Det kan og skal ikke alene være lønmodtagerne, der (igen) betaler prisen for den globale finanskrise. Lønmodtagerne har allerede holdt for med dagpengereformen, hvor man halverede dagpengeperioden og fordoblede optjeningsperioden.

Optjeningskravene er nu: 1924 timers arbejde i Danmark, mens det kun er 480 i Sverige og 612 i Finland. En markant forringelse af den danske model, som i forvejen er presset af reduktionen i efterlønnen, kravet om løntilbageholdenhed og dystre beskæftigelses udsigter i fremtiden.

'Race to the bottom'
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl, mener heller ikke, at krisen kan bruges som undskyldning for at stramme garnet yderligere om lønmodtagernes hals:

- Der er ikke grund til tilbageholdenhed. Jeg håber, at lavtlønnede LO-arbejdere har appetit på at sikre deres realløn i forhandlingerne. Arbejdsgiverne vil have lønnen ned, selvom reallønsudviklingen de sidste 10 år har været særdeles moderat. Ja i to år har den været negativ. Reallønnen er de sidste tre år faldet for rigtig mange faggrupper, hvilket er helt usædvanligt.

Ifølge Jens Jonatan Steen bør se grundigt på, hvilken effekt man håber på at opnå ved en nedgang i reallønnen. Han mener det er omsonst at tro, at en nedgang i reallønnen vil øge konkurrenceevnen:

- Vi kan ikke vinde over Kina, Indien eller lignende med lavere løn, hvorfor et såkaldt ‘race to the bottom' vil være en helt misforstået strategi for Danmark.

Dermed erklærer han sig åbenlyst uenig med Cepos' direktør Martin Ågerup, der på AGORA argumenterer for, at netop en opbremsning i lønudviklingen er central for at beholde industri arbejdspladser i Danmark.

Er en nedgang i reallønnen et nødvendigt offer på krisens alter? Deltag i debatten her.